Zwerfkattenproblematiek vraagt tijdelijk strenge aanpak

Gemeente gaat op zoek naar opvang voor zwerfkatten uit natuurgebied D’Heye

Sinds jaren is er in een gedeelte van het natuurgebied D’Heye in Bredene een reëel probleem met zwerfkatten. Meer dan dertig verwilderde katten zwerven er permanent rond en hebben hun vaste stek in het beschermd natuurgebied. Dat zorgt voor problemen voor de andere dieren die er leven. Deze katten vangen namelijk vogels, kleine zoogdieren, maar ook kikkers en reptielen. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, dat instaat voor het beheer van het natuurgebied, zoekt al een tijd samen met de gemeente naar een oplossing. Die komt er nu door het afvangen, steriliseren, castreren en opvangen van de dieren.

De aanhoudende problemen bereikten deze zomer een hoogtepunt. Om de unieke natuur in het gebied te blijven beschermen en het risico op de verspreiding van ziektes in te perken konden de katten niet blijven. Natuur en Bos plaatste een vangkooi en verwilderde en niet-gechipte katten werden na vangst en controle door de dierenarts geëuthanaseerd om het probleem een halt toe te roepen. Hiervoor werd een vergunning, die beperkt is in de tijd, afgeleverd. De kattenvallen werden dagelijks gecontroleerd. Gevangen katten werden door een dierenarts onderzocht. Als bleek dat de katten niet verwilderd of gemerkt waren, werden ze ofwel teruggeplaatst, ofwel terugbezorgd aan de eigenaars. De voorbije weken werden zes dieren gevangen, die verwilderd bleken en waarvan geen eigenaar terug te vinden was. Euthanasie was nodig omdat de maximale capaciteit van de omliggende opvangcentra bereikt was.

In overleg met de gemeente is nu opnieuw gezocht naar een oplossing, waarbij beslist werd om de katten nog steeds weg te vangen en ze te steriliseren of te castreren. De gemeente zoekt daarna naar een opvangplaats voor de dieren. Er komt ook een gerichte communicatie naar omwonenden om de dieren niet meer te voederen. De gemeente Bredene zal hun zwerfkattenbeleid ook verder verfijnen.

Hoe kun je nog helpen?

Heb je een huiskat? Laat ze dan zeker chippen. Je kan ze zeker ook steriliseren of castreren. Op die manier worden ze veel meer huisgebonden. Ze zwerven minder en vechten minder. Ze lopen minder risico op besmettelijke ziektes als kattenleucose of kattenaids.

Evy Dewulf

regiobeheerder

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!