Zwerfkattenproblematiek vraagt tijdelijk strenge aanpak

Zwerfkattenproblematiek vraagt tijdelijk strenge aanpak

Gemeente gaat op zoek naar opvang voor zwerfkatten uit natuurgebied D’Heye

Sinds jaren is er in een gedeelte van het natuurgebied D’Heye in Bredene een reëel probleem met zwerfkatten. Meer dan dertig verwilderde katten zwerven er permanent rond en hebben hun vaste stek in het beschermd natuurgebied. Dat zorgt voor problemen voor de andere dieren die er leven. Deze katten vangen namelijk vogels, kleine zoogdieren, maar ook kikkers en reptielen. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, dat instaat voor het beheer van het natuurgebied, zoekt al een tijd samen met de gemeente naar een oplossing. Die komt er nu door het afvangen, steriliseren, castreren en opvangen van de dieren.

De aanhoudende problemen bereikten deze zomer een hoogtepunt. Om de unieke natuur in het gebied te blijven beschermen en het risico op de verspreiding van ziektes in te perken konden de katten niet blijven. Natuur en Bos plaatste een vangkooi en verwilderde en niet-gechipte katten werden na vangst en controle door de dierenarts geëuthanaseerd om het probleem een halt toe te roepen. Hiervoor werd een vergunning, die beperkt is in de tijd, afgeleverd. De kattenvallen werden dagelijks gecontroleerd. Gevangen katten werden door een dierenarts onderzocht. Als bleek dat de katten niet verwilderd of gemerkt waren, werden ze ofwel teruggeplaatst, ofwel terugbezorgd aan de eigenaars. De voorbije weken werden zes dieren gevangen, die verwilderd bleken en waarvan geen eigenaar terug te vinden was. Euthanasie was nodig omdat de maximale capaciteit van de omliggende opvangcentra bereikt was.

In overleg met de gemeente is nu opnieuw gezocht naar een oplossing, waarbij beslist werd om de katten nog steeds weg te vangen en ze te steriliseren of te castreren. De gemeente zoekt daarna naar een opvangplaats voor de dieren. Er komt ook een gerichte communicatie naar omwonenden om de dieren niet meer te voederen. De gemeente Bredene zal hun zwerfkattenbeleid ook verder verfijnen.

Hoe kun je nog helpen?

Heb je een huiskat? Laat ze dan zeker chippen. Je kan ze zeker ook steriliseren of castreren. Op die manier worden ze veel meer huisgebonden. Ze zwerven minder en vechten minder. Ze lopen minder risico op besmettelijke ziektes als kattenleucose of kattenaids.

natuurbeheer
Contacteer ons
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.