Weertse Dreef in Meerdaalwoud wordt autovrij

Boost voor natuur en natuurbeleving in grootste loofbos van Vlaanderen

Vanaf zaterdag 30 september is de Weertse Dreef in het Meerdaalwoud volledig autovrij. In voorbereiding op het Belgisch kampioenschap gravelbike moet de dreef afgesloten worden voor het verkeer. De drie kilometer lange verbindingsweg tussen onthaalpoort Speelberg en de Naamsesteenweg (N25) wordt nadien door het Agentschap voor Natuur en Bos omgevormd naar een bosweg voor wandelaars, fietsers en ruiters. Gemotoriseerd verkeer via deze dreef is niet meer mogelijk, waardoor de rust in het bos terugkeert en de natuur meer kansen krijgt.

Na groen licht van de gemeenteraad geeft de gemeente Oud-Heverlee de Weertse Dreef in erfpacht aan Natuur en Bos. Het agentschap zal de dreef sluiten voor alle gemotoriseerd verkeer. Ook de kleine bosparking op de Weertse Dreef (aan de kant van Mollendaalbos) verdwijnt. Natuur en Bos zal de dreef ontharden en een waterdoorlatende toplaag aanbrengen. 

Meer kansen voor zeldzame soorten

Regiobeheerder Patrick Huvenne: “Door van de Weertse Dreef een echte bosweg te maken keert de rust terug in één van de grootste loofbossen van Vlaanderen. De vele bezoekers zullen kunnen genieten van de stilte en ook voor de natuur is dit prachtig nieuws. De honderden dreefbomen hoeven niet meer te lijden onder bodemverdichting en bastschade door het autoverkeer, het zwerfvuil zal sterk verminderen en ook de ontwikkelingskansen voor zeldzame bossoorten nemen toe. Denk maar aan de boommarter, de das, de raaf en de boompieper.”

Meerdaalwoud als één geheel

Burgemeester Bart Clerckx: “Als je door de Weertse Dreef rijdt, merk je dat die weg niet geschikt is als verbindingsweg. Toch rijden daar enkele honderden wagens per dag door, met alle gevolgen van dien op het vlak van veiligheid. We zijn in Oud-Heverlee gezegend met het prachtige Meerdaalwoud, en daar loopt een weg van drie kilometer door. Eigenlijk kan dat niet. Met deze beslissing kunnen we dit bos eindelijk weer tot een geheel maken. Met Natuur en Bos hebben we ook de afspraak om bij noodsituaties en noodzakelijke omleidingen, de Weertse Dreef uitzonderlijk tijdelijk open te stellen voor het gemotoriseerd verkeer.”

Kers op de taart

Het omvormen van de Weertse Dreef tot een autovrije bosweg vormt de kers op taart van een jarenlange samenwerking tussen de gemeente Oud-Heverlee en Natuur en Bos voor de ontsluiting en de ontsnippering van het Meerdaalwoud. Belangrijke investeringen in fietsverbindingen, in de onthaalpoorten Speelberg en Torenvalk en de ecoducten De Warande en Grote konijnenpijp maken hun rol op vlak van natuurbeleving en veiligheid nu helemaal waar. Het sluit ook mooi aan bij de ambities van het kandidaat-Nationaal Park Brabantse Wouden.

Patrick Huvenne

Regiobeheerder Brabantse Wouden - Agentschap voor Natuur en Bos

Bart Clerckx

Burgemeester - gemeente Oud-Heverlee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!