Waarschijnlijk tweede wolf in Vlaanderen

Waarschijnlijk tweede wolf in Vlaanderen

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het ook zo goed als zeker. Vlaanderen telt opnieuw (minstens) twee wolven. Boswachters van Natuur en Bos ontdekten, nadat een jogger een wolf zag, in Oudsbergen  meerdere pootafdrukken van een wolf die waarschijnlijk niet toebehoren aan August. Dat wordt door specialisten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bevestigd. De Vlaamse overheid grijpt deze gelegenheid aan om veehouders nogmaals te vragen om preventieve maatregelen te nemen om hun vee te beschermen.

Boswachters van Natuur en Bos ontdekten vandaag, na een tip een reeks pootafdrukken in een natuurgebied in Oudsbergen. Aangezien dit in de buurt van het leefgebied van wolf August was, vroegen ze meteen hulp van specialisten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Die bevestigden het vermoeden dat het hier om pootafdrukken van een wolf ging. Bovendien kunnen we zo goed als zeker uitsluiten dat het pootafdrukken van August zijn. Dit gelet op een duidelijk verschil in de grootte van de afdruk.

De komst van een tweede wolf is niet onverwacht. Al is het wel nog afwachten of de tweede wolf ook in het gebied zal blijven. Deze waarneming bevindt zich zeer kort bij het gekende leefgebied van wolf August. Als deze tweede wolf een vrouwtje is, kan deze zich misschien in het territorium van August gaan vestigen. Maar het is ook mogelijk dat de wolf doortrekt naar andere gebieden.  August, de mannelijke wolf, is alvast vorige week nog op camera’s van INBO en Natuur en Bos vastgelegd.

Sowieso blijft het noodzakelijk om preventieve maatregelen te nemen om vee te beschermen. Dat blijkt overduidelijk uit het overzicht van de schadedossiers die dit jaar zijn ingediend bij Natuur en Bos. In alle gevallen ging het om vee dat onvoldoende beschermd was tegen eventuele wolvenaanvallen.

Zo zijn er in 2019 26 meldingen gebeurd, waarvan het 14 keer om een aanval van wolf ging. Er is al voor zo’n 2.412 euro aan schadevergoedingen uitbetaald. Meestal stond er geen elektriciteit op de omheining waardoor de wolf tot bij de dieren geraakte. Wie preventieve maatregelen neemt, kan daarvoor beroep doen op subsidies van de Vlaamse overheid.

Overzicht schadegevallen 2019

  • 26 meldingen
  • Schadegeval door wolf: 14 (37 dood, 4 gekwetst en 6 vermist)
  • Schadegeval door niet-wolf: 7 (29 dood en 3 gekwetst)
  • Schadegeval onbekend: 2 (1 dood en 1 gekwetst)
  • Schadegeval in behandeling: 3 (6 dood)
  • € 2.412,5 aan schadevergoedingen (voorlopig)
natuurbeheer
Contacteer ons
Koen Thys Regiobeheerder Noordoost-Limburg
Marie-Laure Vanwanseele Woordvoerder
Koen Thys Regiobeheerder Noordoost-Limburg
Marie-Laure Vanwanseele Woordvoerder
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.