Vlaanderen telt sinds kort 8.000 hectare struinnatuur

Vlaanderen telt sinds kort 8.000 hectare struinnatuur

Vrij wandelen, buiten de paden dwars door bossen en natuurgebieden, dat heet struinen. Het kon in Vlaanderen vroeger slechts zeer beperkt. Er was zo’n 400 hectare struinnatuur aangeduid. Na de beslissing van de Vlaamse Regering om het toegankelijkheidsprincipe om te keren, kan het nu in ruim 8.000 hectare. Er is dus vanaf vandaag twintig keer meer ruimte voor wandelaars om buiten de paden van de Vlaamse natuur te genieten.

Eind juli werd de zogenaamde omgekeerde toegankelijkheid van kracht. Met die maatregel wou Vlaams minister van Natuur, Joke Schauvliege, meer natuur toegankelijk maken voor wandelaars, buiten de paden. Het aanbod wordt in één klap twintig keer groter dan voorheen. 

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw: “Ik wil mensen dichter bij de natuur brengen, door meer en betere natuur- en bosgebieden te ontwikkelen, maar ook door het belevingsaanbod uit te breiden. Zo kon er al veel meer in onze bossen gespeeld worden, nu kan je  ook op veel meer plekken vrijuit wandelen of struinen.”

Check de site

Het uitgangspunt van de nieuwe regelgeving is dat je, als wandelaar, overal in natuur- en bosgebieden van de Vlaamse overheid van het pad mag. Maar dat mag natuurlijk niet ten koste van de natuur gaan. Op bepaalde plaatsen kan het daarom niet. De natuur is er te kwetsbaar, de dieren hebben er rust nodig of de  veiligheid van de bezoeker is in gevaar. Daarom is er een digitale kaart ontwikkeld waarop je kan kijken of je in een bepaald gebied van het pad mag of niet.  Voor je gaat struinen, kijk je dus best even op www.natuurenbos.be/buitendepaden.

Alleen te voet en niet altijd

In het belang van de natuur geldt de nieuwe regeling enkel voor wandelaars en lopers. Fietsers, mountainbikers, ruiters of andere recreanten moeten zoals vroeger op de paden blijven die voor hen voorzien zijn.  Ook mensen met een hond moeten op het pad blijven en hun hond aan de lijn houden. Tijdelijk kan het ook dat bepaalde zones afgesloten worden omdat er een broedgeval is of een gevaarlijke situatie bij werken of stormschade.

De spelregels blijven

De bedoeling is om mensen nog meer van de natuur te doen genieten, maar binnen de spelregels. Wim De Maeyer, regiobeheerder bij het Agentschap voor Natuur en Bos: “Ravot, ontspan, ontdek en beleef de natuur met al je zintuigen. Maar hou je het ook netjes? Neem je vuilnis mee, breek de boel niet af, neem geen onnodige risico’s en hou je aan de afspraken. Zo zal iedereen ook in de toekomst volop van de natuur kunnen genieten. “

natuurbeleving
Contacteer ons
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.