Minister van natuur Zuhal Demir opent onthaalpoort De Torenvalk in Meerdaalwoud

Minister van natuur Zuhal Demir opent onthaalpoort De Torenvalk in Meerdaalwoud

Vlaams minister Zuhal Demir bracht zondagnamiddag een bezoekje aan de uitkijk- en bezoekerstoren van de onthaalpoort De Torenvalk in het Meerdaalwoud. Die is nu volledig ingericht en vormt de kers op de taart van een volledig uitgebouwde onthaalpoort voor een authentieke natuurervaring. De Torenvalk is ook de ideale startplek om de bosrijke regio ten zuiden van Leuven te voet of per fiets te ontdekken.  

Toren voor elk wat wils

Regiobeheerder van Natuur en Bos Patrick Huvenne: “Met zijn Scandinavische look trekt de bezoekerstoren alle aandacht. De toren is 17,40 meter en vijf verdiepingen hoog, en opgebouwd uit inheems hout van duurzaam beheerde bossen. De eerste verdieping geeft je een overzicht van enkele leefgebieden, elk met hun specifieke dier- en plantensoorten. Een verdieping hoger blikken we terug op de rijke geschiedenis van Meerdaalwoud en is een picknickplek ingericht. Natuurgidsen kunnen er ook met een groep van een 20 mensen werken/knutselen/vertellen... Op de derde verdieping krijg je in het kleinste speelbos ter wereld een blik op de toekomstplannen. De vierde verdieping werd door de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud ingericht. Via een interactieve module kom je ook alles te weten over het leven van de torenvalk, dat is de mascotte van deze onthaalpoort. Eén keer per jaar, tijdens de Week van het Bos, kan je van hieruit veilig langzaam naar beneden zweven, zoals een echte torenvalk speurend over het weiland. Van op het dakterras kijk je uit op de prachtige natuur.

Allereerste Mutimovepad

De toren is van zonsop- tot zonsondergang vrij toegankelijk en de eerste verdieping is bereikbaar per lift. Sanitair is aanwezig en de toren heeft een eigen waterzuivering. De onthaalpoort biedt nog veel meer natuurbeleving voor jong en oud. Kinderen kunnen hun bewegingsvaardigheden uittesten op de twaalf houten constructies van het bijna twee kilometer lange multimovepad, het allereerste in Vlaanderen. Vertrekken doe je van op de eerste verdieping via een glijbaan, doen!  Er is een wandeltraject voor rolstoelgebruikers, een picknickzone, en honden kunnen zich uitleven in de losloopzone.

Uniek tweelingbos

Dankzij de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en een ruime parking, is de Torenvalk bovenal de ideale startplek om de bosrijke regio ten zuiden van Leuven te voet, per fiets of te paard te verkennen. Patrick Huvenne: “Meerdaalwoud en Heverleebos hebben tal van ontspannings- en recreatiemogelijkheden. Jaarlijks bezoeken ruim 750.000 bezoekers dit unieke tweelingbos van in totaal meer dan 2.000 hectare. Dit bosgebied is beleefbare Europese topnatuur. Nergens anders in Vlaanderen vind je bijvoorbeeld een bos met meer dan 1.000 eiken met een omtrek van meer dan 2,5 meter.”

Minister Demir: “Het succes van staycation heeft aangetoond dat we ook binnen onze landsgrenzen een ongelooflijk aanbod aan natuurbeleving hebben. De inrichting van aantrekkelijke onthaalpoorten is belangrijk om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met onze prachtige Vlaamse natuur. Daarnaast zijn ze heel nuttig om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Onthaalpoort De Torenvalk vervult hier een heel belangrijke rol en tilt natuurbeleving naar een hoger niveau.”

natuurbeleving
Contacteer ons
Tom Vermijlen Gebiedscommunicatie Natuur en Bos
Andy Pieters Woordvoerder minister Zuhal Demir
Tom Vermijlen Gebiedscommunicatie Natuur en Bos
Andy Pieters Woordvoerder minister Zuhal Demir
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert bijna 45.500 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal ruim 87.000 hectare bos of natuurgebied.