Tweede wolf in Leopoldsburg geïdentificeerd

Tweede wolf in Leopoldsburg geïdentificeerd

Na de vondst van in totaal 9 doodgebeten schapen tussen 3 en 11 augustus in en in de buurt van het militair domein Kamp Beverlo (Leopoldsburg) hebben wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) de ter plaatse genomen uitstrijkjes van de verwondingen van 8 schapen geanalyseerd. Daaruit blijkt dat op de eerste drie schapen (4 augustus) DNA aanwezig is van een andere wolf dan Naya - deze wolf werd ook gefotografeerd door wildcamera’s. Bovendien bevestigde het DNA-onderzoek dat het om een mannelijk dier gaat, zoals ook eerder vastgesteld op camerabeelden. De wolf kreeg intussen een naam, August, naar de maand waarin hij voor het eerst werd opgemerkt in Vlaanderen.

August is genetisch vergelijkbaar met de wolf die in Opoeteren op 11 maart van dit jaar werd gedood in het verkeer, en is met zijn “haplotype” HW02 eerder zeldzaam (slechts 5% van de Duitse wolven uit 2 regio’s hebben dat haplotype).

We weten niet van welke roedel August afkomstig is, of hoe oud hij is. Wel heeft hij met zekerheid begin juni een schaap gedood in de Duitse gemeente Norden (Nedersaksen in het  noorden van Duitsland, aan de monding van de Eems, ten oosten van Friesland). Het Senckenberg Research Institute registreerde hem daar als “GW979m”.

DNA-onderzoek van Wageningen Environmental Research (WENR) in Nederland toonde aan dat August in de periode juni-juli de 300 kilometer in vogelvlucht tussen Norden en Leopoldsburg aflegde via plaatsen in achtereenvolgens Friesland, Flevoland en Gelderland. In de nacht van 2 op 3 augustus legde een INBO-camera August, samen met Naya, voor het eerst vast in één beeld in Leopoldsburg.

Op de laatste vier onderzochte uitstrijkjes (11 augustus) vonden we DNA van zowel August als van Naya, op geen van de schapen vonden we DNA van beide wolven. Het DNA op het achtste schaap was niet meer bruikbaar voor onderzoek. De combinatie van de DNA-gegevens en de tijdcodes op de camerabeelden leidden tot de conclusie dat deze twee wolven de schapen hebben gedood.

Ondertussen is de elektrische omheining die de kudde moet beschermen hersteld en onder voldoende stroom geplaatst. Dat zou de wolven moeten tegenhouden. In elk geval vergoedt de overheid de geleden schade, nu vast staat dat wolven aan de basis lagen. Het INBO blijft nieuwe (vooral nacht-) beelden analyseren die de wildcamera’s leveren. Zo registreerden 13 camera’s, op minder dan twee weken tijd, al 143 keer een of twee wolven. Doorheen de tijd hopen we zo meer te weten te komen over hun gedrag.

> Meer informatie rond schade door wolven: www.natuurenbos.be/wolf

natuurbeheer
Contacteer ons
Koen Van Muylem Woordvoerder INBO
Koen Van Muylem Woordvoerder INBO
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.