Ticketverkoop Museumtuin van Gaasbeek breekt records

Bijna verdrievoudiging op drie jaar tijd

Het is geen onbekende meer in onze regio. In 2017 besliste Natuur en Bos de Museumtuin van Gaasbeek van mei tot oktober open te stellen voor bezoekers. Die ontdekken er het vakmanschap van groenten- en fruittelers uit onze streek, zoals dat rond 1900 in kasteeltuinen werd toegepast. Vooral de indrukwekkende collectie leivormen geeft de tuin wereldfaam. Eind 2019 werd de balans opgemaakt van het derde jaar openstelling van de tuin. En die is zeer positief.

Tijdens het eerste jaar van de openstelling, in 2017, werden 9.696 tickets verkocht voor de Museumtuin. In 2018 was sprake van een status quo met 9.053 verkochte tickets. In 2019 gingen maar liefst 24.789 tickets over de toonbank. De bezoekers aan de Museumtuin zijn enerzijds geïnteresseerd in cultuur en de rijke geschiedenis van de streek en het domein. Anderzijds tonen zij interesse in de natuur en de technieken die in de tuin gebruikt worden, zoals de verschillende snoeivormen.

Succesvolle expo en events

Het grote succes is vooral te danken aan de samenwerking met het Kasteel van Gaasbeek rond de expo ‘Feast of Fools’, die in het kader van het Bruegeljaar werd georganiseerd. Maar ook dankzij succesvolle evenementen in de tuin, leren als maar meer mensen de Museumtuin kennen. In augustus lokte een Venetiaanse optocht bijvoorbeeld enkele duizenden geïnteresseerden naar Gaasbeek.

Wim De Maeyer, regiobeheerder van Natuur en Bos is verheugd over het aantal bezoekers: Door de samenwerking met het kasteel van Gaasbeek kregen alle bezoekers van de tentoonstelling ‘Feast of Fools’ de mogelijkheid om ook de Museumtuin te bezoeken. De reacties waren erg positief, en we zijn blij dat we onze tuin mee in de kijker konden zetten. Ook onze vrijwilligers hebben hun beste beentje voorgezet, en dankzij hen hebben we de vele bezoekers vlot kunnen opvangen, gidsen en begeleiden.

2020 smaakt naar meer

De tuin wordt opengesteld dankzij een bloeiende vrijwilligerswerking. Een veertigtal vrijwilligers zorgt voor toezicht en gidsbeurten. Natuur en Bos wil die werking uitbreiden en gaat nu ook op zoek naar vrijwilligers die letterlijk de handen uit de mouwen willen steken om te helpen bij het onderhoud van de tuin. Wie graag als vrijwilliger aan de slag wil in de Museumtuin, kan zich aanmelden op www.natuurenbos.be/vrijwilligerswerk-museumtuin-gaasbeek.

Hilde Groenweghe, verantwoordelijke Business en Events bij Natuurinvest wil de Museumtuin nóg meer op de kaart zetten: In 2020 valt in de tuin veel te beleven. We werken een jaar lang rond smaak. Iedereen kan de Museumtuin komen proeven. Op het programma staan een wijnproeverij, een bierproeverij, proeverijen van de groenten en het fruit uit de tuin en nog veel meer. Daarnaast zetten we succesvolle initiatieven, zoals de Venetiaanse optocht en de Dag van de Museumtuin verder. Op de Facebookpagina zullen alle activiteiten aangekondigd worden, zeker volgen dus!

Openingsuren
Bezoekers zijn terug welkom in de Museumtuin vanaf 1 mei 2020. Ook tijdens de renovaties van het Kasteel van Gaasbeek, dat na augustus 2020 voor lange tijd de deuren sluit, zijn bezoekers welkom. De tuin blijft de komende jaren steeds geopend voor publiek van mei tot oktober van dinsdag tot zondag. Meer info vind je op www.museumtuingaasbeek.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!