Succesvolle drukjacht op everzwijn in het Meerdaalwoud en de Dijlevallei

Succesvolle drukjacht op everzwijn in het Meerdaalwoud en de Dijlevallei

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid organiseerde de voorbije week samen met jagers, landbouwers, natuurbeheerders en heel wat vrijwilligers 3 zogenaamde stille drukjachten op everzwijn. In totaal werden in het Meerdaalwoud en de Dijlevallei ten zuiden van Leuven in de bos en natuurgebieden 55 everzwijnen geschoten, waarvan 44 op Vlaams en 11 op Waals grondgebied. Hiermee komt het gestelde doel van minstens 80 stuks dit jaar op het Vlaamse gedeelte in zicht. Deze winter is nog één jachtdag gepland, op 7 februari in de Dijlevallei.

Dit afschot is noodzakelijk om schade aan omliggende landbouwgronden te beperken en om de veiligheid op de weg te verhogen. Maar ook in de aangrenzende tuinen en in de natuurgebieden zelf zorgen deze dieren voor heel wat schade wanneer de wildstand blijft toenemen zoals dat de voorbije jaren het geval was. Er zit immers geen natuurlijke rem op het aantal everzwijnen in een gebied als er volop voedsel voorradig is. En dat is hier het geval, veel eikels beukennootjes in de bossen en uitgestrekte maisvelden er om heen en eer zijn geen natuurlijke vijanden voor de everzwijnen zoals wolf en beer, ook de zachte winters laten een steile groei van de wildstand toe.

jacht
Contacteer ons
Marie-Laure Vanwanseele Woordvoerder
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.