Succesvolle drukjacht op everzwijn in het Meerdaalwoud en de Dijlevallei

Succesvolle drukjacht op everzwijn in het Meerdaalwoud en de Dijlevallei

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid organiseerde de voorbije week samen met jagers, landbouwers, natuurbeheerders en heel wat vrijwilligers 3 zogenaamde stille drukjachten op everzwijn. In totaal werden in het Meerdaalwoud en de Dijlevallei ten zuiden van Leuven in de bos en natuurgebieden 55 everzwijnen geschoten, waarvan 44 op Vlaams en 11 op Waals grondgebied. Hiermee komt het gestelde doel van minstens 80 stuks dit jaar op het Vlaamse gedeelte in zicht. Deze winter is nog één jachtdag gepland, op 7 februari in de Dijlevallei.

Dit afschot is noodzakelijk om schade aan omliggende landbouwgronden te beperken en om de veiligheid op de weg te verhogen. Maar ook in de aangrenzende tuinen en in de natuurgebieden zelf zorgen deze dieren voor heel wat schade wanneer de wildstand blijft toenemen zoals dat de voorbije jaren het geval was. Er zit immers geen natuurlijke rem op het aantal everzwijnen in een gebied als er volop voedsel voorradig is. En dat is hier het geval, veel eikels beukennootjes in de bossen en uitgestrekte maisvelden er om heen en eer zijn geen natuurlijke vijanden voor de everzwijnen zoals wolf en beer, ook de zachte winters laten een steile groei van de wildstand toe.

jacht
Contacteer ons
Marie-Laure Vanwanseele Woordvoerder
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘meer, beter en samen' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!