Start van de werken in Bulbierbroek
.jpg)
Deze week starten de werken in Bulbierbroek, een project van het Sigmaplan langs de Durme in Hamme Sint-Anna. Het Agentschap voor Natuur en Bos herstelt er 25 hectare rietmoeras en natte graslanden. Zo’n wetland levert een noodzakelijke bijdrage aan het herstellen van de riviervallei als waterbuffer en vormt een hotspot voor de biodiversiteit.
In eerste instantie worden de cultuurpopulieren, oorspronkelijk aangeplant voor de houtproductie, gerooid. De bomen zijn kaprijp en aangetast door de roestziekte. Het Agentschap voor Natuur en Bos maakt de vallei open zodat rietpartijen en kruidenrijke graslanden ontstaan.
Renaat Myny, projectleider Agentschap voor Natuur en Bos: “Op de Polderbeek bouwen we stuwen. Zo houden we het water vast in het gebied en verandert het Bulbierbroek in een wetland. Het gebied zal werken als een spons die overtollig regenwater vasthoudt en langzaam afgeeft wanneer het droger wordt. Dit is een van de beste manieren om ons te wapenen tegen klimaatverandering.” Daarna zullen de bestaande vijvers natuurlijker worden ingericht. De vervuilde oevers worden afgeschuind en het slib wordt geruimd waardoor een gunstig leefgebied ontstaat voor amfibieën, libellen en watervogels zoals het porseleinhoen.
Het Sigmaplan heeft als doel Vlaanderen beter te beschermen tegen overstromingen vanuit de Schelde en haar zijrivieren, en tegelijkertijd zeldzame riviernatuur te herstellen. Deze natuurgebieden leveren een onschatbare bijdrage aan de ontwikkeling van het Europese Natura 2000-netwerk.
De werken in Bulbierbroek zullen niet alleen een positieve impact hebben op de natuur, het wordt er ook aantrekkelijker voor wandelaars. Met nieuwe informatieborden zal de bezoeker meer informatie krijgen over de flora en fauna van het wetland en meer te leren over het belang van wetlands voor ons ecosysteem.
Meer info: www.sigmaplan.be
Over het Sigmaplan
Het Sigmaplan beschermt Vlaanderen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren bij stormtij door de aanleg van hogere dijken en natuurlijke overstromingsgebieden. Daarnaast zorgt het plan voor de bescherming, uitbreiding en recreatieve ontwikkeling van de unieke riviernatuur in de Scheldevallei. Het initieel plan dateert van 1976 en werd in 2005 geactualiseerd om in te spelen op de klimaatverandering met de bijhorende weersextremen en stijging van de zeespiegel. Het Sigmaplan wordt in verschillende fases uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv en Agentschap voor Natuur en Bos. Volg het Sigmaplan op Facebook en Instagram.