Schotse hooglanders maken Dilbeekse spoorwegberm kopje kleiner

Vanaf maandag 7 juni tot in het najaar zet Natuur en Bos van de Vlaamse overheid een aantal Schotse hooglanders in om de spoorwegberm in Dilbeek te begrazen. Deze grote grazers vermijden dat de berm dichtgroeit en zorgen voor meer biodiversiteit.

Natuur en Bos kocht in Dilbeek langs het treintraject Brussel-Gent-Oostende enkele percelen aan om ze natuurgericht te ontwikkelen. In overleg met spoorbeheerder Infrabel schakelt het agentschap Schotse hooglanders in om de spoorwegberm tussen Ijsbergstraat en Roomstraat over een afstand van achthonderd meter te beheren. 

Nieuwe landschapsdynamiek

Boswachter Tom Brichau: “We werken daarvoor samen met gepassioneerde mensen uit de streek. Ze zochten een geschikte plek om de kudde te laten grazen en de ruige natuur langs de spoorwegberm komt hiervoor perfect in aanmerking. Een prima win-win want hooglanders kunnen goed uit de voeten op hellingen, zijn weinig kieskeurig en eten plantensoorten die andere runderen links laten liggen zoals netels en distels. Ze zorgen al grazend voor nieuwe dynamiek in het landschap met een grote aantrekkingskracht voor zeldzame vogels, zoogdieren en insecten. Hun uitwerpselen doen daar als voedselbron voor planten en sommige dieren nog een schepje bovenop.”

De hooglanders zullen bij aankomst op maandag 7 juni (tussen 10u45 en 11u15) eerst een maandje acclimatiseren in een weide aan de Ijsbergstraat die toegang geeft tot de spoorwegberm. Daarna gaat de toegangspoort open en kan de kudde zich tot in het najaar ook langs één zijde van de berm uitleven.

“De hooglanders hebben geen hok en nauwelijks verzorging nodig, zeker omdat het over een kleine kudde gaat op een aanzienlijk stuk grond. Ze redden zich het hele jaar rond op eigen kracht, al bekijken we dit project als een experiment en beslissen we in het najaar naargelang het succes of we hieraan een vervolg kunnen breien.”

Welkom áchter omheining

Schotse hooglanders zijn van nature rustig en geraken niet snel overprikkeld in een drukke omgeving met veel mensen en felle bewegingen en geluiden van bijvoorbeeld voorbijrazende treinen.

“Toch verbieden we de toegang tot het gebied, het blijven natuurlijk wilde dieren die in paniek kunnen geraken als er bijvoorbeeld kinderen op hun aflopen. Het zijn prachtige grote grazers die een enorme aantrekkingskracht uitoefenen, buurtbewoners zijn zeker welkom om ze van achter de omheining te komen bewonderen. Maar houd altijd voldoende afstand en voeder ze nooit.”

Tom Brichau

Boswachter Groene Gordels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!