Schaatsen niet toegelaten in domeinen van Natuur en Bos

Er mag deze winter niet geschaatst worden in domeinen van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Gezien de huidige coronamaatregelen is het niet mogelijk om samenscholingen toe te staan. Natuur en Bos is in meerdere gemeenten eigenaar of beheerder van plassen, meanders, vijvers.

In normale omstandigheden zou Natuur en Bos deze dagen overleggen met de betrokken gemeentebesturen over het openstellen van plassen, meanders of vijvers. Er worden immers diepe temperaturen onder nul voorspeld. Dat wil zeggen dat het wellicht hard genoeg zal vriezen om weides, plassen of vijvers veilig te betreden. Dan beslissen de burgemeesters van de betrokken gemeenten, in samenspraak met Natuur en Bos, de brandweer en de ijsmeesters, of het ijs veilig genoeg is op deze potentiële schaatsvijvers. Enkel na een positieve beslissing mag er geschaatst worden, weliswaar altijd op eigen risico.

Omwille van de coronamaatregelen mag nu echter niemand vijvers of plassen betreden. De kans dat er teveel volk zou opdagen is reëel en samenscholingen zijn verboden.

Indien een gemeentebestuur toch wenst een locatie open te stellen voor schaatsen, dient zowel de openstelling als de handhaving te gebeuren onder de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur.

Actuele informatie over schaatsen bij Natuur en Bos staat op website www.natuurenbos.be/schaatsen

Wij rekenen op het begrip en een correcte naleving door bezoekers.

natuurbeleving
Contacteer ons
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘meer, beter en samen' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!