Samenwerking van verschillende Belgische natuurpartners schakelt burgers in om biodiversiteit in kaart te helpen brengen
Week van de Biodiversiteit: natuurbingers gezocht om een week lang duizend-en-één planten en beestjes te spotten in tuinen, parken en bossen.

De Vlaamse overheid en Agentschap voor Natuur en Bos roepen samen met 13 andere Belgische natuurpartners jong en oud op om van zaterdag 17 tot en met zondag 25 mei de natuur in te trekken tijdens de ‘Week van de Biodiversiteit’. De partners verenigingen zich in het Europese LIFE-project ‘Belgium 4 Biodiversity’. Het doel van de campagne? Op een leuke, laagdrempelige manier onderzoeken hoe het gesteld is met de biodiversiteit in ons land. Met de smartphone in de hand kunnen deelnemers via de gratis app ‘ObsIdentify’ een week lang de Belgische fauna en flora in kaart brengen. Natuur en Bos geeft wel nog mee dat momenteel het risico op brandgevaar in sommige provincies erg hoog is. In Antwerpen en Limburg is geldt momenteel code rood. We roepen dus op om heel waakzaam te zijn wanneer je van de natuurpracht wil gaan genieten.
De Week van de Biodiversiteit is niet alleen een uitstekende gelegenheid om te genieten van al het moois dat de natuur in Vlaanderen te bieden heeft. Ze is ook een moment om bewust stil te staan bij het belang van die natuur en de noodzaak om ze blijvend te beschermen.
“We willen op één week tijd zoveel mogelijk zicht krijgen op de biodiversiteit in ons land. Vorig jaar lanceerden we het initiatief van de natuurbinger een eerste keer, met succes. Toen namen ruim 20.000 burgers deel, goed voor net geen 450.000 waarnemingen. Dat leverde toch enkele opvallende verschijningen op zoals de dwergooruil, de weverboktor of de mopsvleermuis. Dit jaar willen we naar een half miljoen waarnemingen. Elke waarneming telt, en iedereen kan makkelijk bijdragen“, aldus Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos.
Deelnemen doe je door de verschillende dieren- en plantensoorten die je spot te registreren in de gratis app ObsIdentify, in Vlaanderen beheerd door Natuurpunt. Dat kan in een natuurgebied of parkje in de buurt, maar ook gewoon in de tuin of langs de straatkant. Alle waarnemingen tijdens de Week van de Biodiversiteit worden gebundeld in één grote ‘Nationale Biodiversiteitschallenge’. Op die manier worden alle data samen verzameld en krijgen we een duidelijk beeld van hoe divers onze fauna en flora zijn.
Kennis over natuur bijspijkeren
De campagne onder de noemer ‘Vollenbak natuur bingen’ wil niet alleen de biodiversiteit in ons land beter in kaart brengen. Ze willen ook de kennis en het draagvlak voor biodiversiteit bij de Belg vergroten. Dat is nodig. Uit een recente bevraging bij meer dan 2.500 Vlamingen in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos blijkt immers dat men niet altijd goed weet wat met ‘natuur’ begrepen wordt. Met deze actie willen de organiserende partners daar mee verandering in brengen.
“Onze biodiversiteit beschermen, begint met bewustwording. Hoe meer mensen de natuur in trekken, hoe beter we haar zullen leren kennen en respecteren. Biodiversiteit ligt aan de basis van gezonde ecosystemen die ons voedsel, zuivere lucht en water leveren. Het beschermen ervan versterkt dus ook onze levenskwaliteit en die van toekomstige generaties”, zegt minister van Omgeving Jo Brouns.
Alle informatie over de campagne, de deelnemende gebieden en de partners is terug te vinden op de website van Europese LIFE-project B4B, via www.weekvandebiodiversiteit.be.