Rolstoelpad verhoogt natuurbeleving in Herkenrodebossen
De aanleg van een rolstoelpad van twee kilometer lang zorgt ervoor dat rolstoelgebruikers en personen met kinderwagens probleemloos het gebied kunnen verkennen.
Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid verwierf sinds 2001 ruim 160 hectare gronden in de open ruimte tussen de deelgemeenten Kermt en Stevoort, Herkenrodebossen genoemd. Die vormen een groene long voor de stad Hasselt en herbergen een keur aan interessante planten en dieren. Met een reeks biotopen gaande van heide over schrale graslanden tot statige oude bossen ligt hier een erg aantrekkelijk landschap. Dit stadsbos verwelkomt uiteraard ook talrijke recreanten uit het verstedelijkte midden-Limburg die op zoek zijn naar rust en ontspanning. Bij de opening van het wandelnetwerk in 2017 werden reeds een aantal faciliteiten voorzien die instaan voor een aangenamere natuurbeleving van de bezoeker, zoals speelzones en picknickplekken. In samenwerking met de stad Hasselt en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren heeft Natuur en Bos nu een halfverhard pad aangelegd. Deze lus is twee kilometer lang en vertrekt aan het sportcomplex Ten Hove in Kermt. Dit verbeterde pad biedt rolstoelgebruikers en (groot)ouders met kinderwagens de kans om op een eenvoudige wijze een fijne wandeling te maken in een aangenaam, groen kader. “Ook personen met een handicap moeten we het zo gemakkelijk mogelijk maken om te genieten van onze prachtige natuur.”, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Het spreekt voor zich dat we waar mogelijk nog van deze initiatieven nemen. Ik bedank iedereen die dit mee mogelijk maakte, waaronder Natuur en Bos, het stadsbestuur en het Regionale Landschap.”
Het pad werd grotendeels aangelegd bovenop een bestaande wandelweg. Om een nieuwe lus van beperkte omvang te creëren, werd een verbindingsstuk ingericht langs een recent omgevormd populierenbos. De toplaag van de halfverharding bestaat uit gebroken kalksteen, een waterdoorlatend natuurproduct. Ze werd tonrond afgewalst om afwatering te verzekeren, want het gebied staat bekend om zijn drassige ondergrond. Een breedte van 2,20 m verzekert dat bezoekers elkaar vlot kunnen passeren, zonder dat het gevoel ontstaat over een verkeersweg te wandelen. De stad Hasselt trad in dit dossier niet enkel op als vergunning verlenende overheid, maar liet de aannemer haar wegen opwerken volgens hetzelfde stramien om een coherent resultaat te bekomen tot aan de parkeergelegenheid aan het sportcentrum. Het Regionaal Landschap stond in voor de vergunningsaanvraag en paste het infobord aan met bijgewerkte informatie. Natuur & Bos fungeerde als aanbestedend bestuur en begeleidde de werf. Het resultaat betekent een nieuwe stap naar een toonaangevende plek voor natuurbeleving.