Reewildspiegels helpen reeën veilig oversteken in Buggenhoutbos

Reewildspiegels helpen reeën veilig oversteken in Buggenhoutbos

Begin deze week plaatst Natuur en Bos van de Vlaamse overheid reewildspiegels langs de Kasteelstraat in Buggenhout. De spiegels weerkaatsen de koplampen van de auto's, wat de dieren afschrikt en aanrijdingen moet voorkomen.

Het duurde vrij lang vooraleer reeën het Buggenhoutbos ontdekten, maar sinds een vijftiental jaren is het aantal reeën systematisch toegenomen. Op verschillende plaatsen steken de dieren vanuit het bos of veld de Kasteelstraat over, die dwars door het Buggenhoutbos loopt. Spijtig genoeg loopt dat op sommige momenten fout. Het afgelopen jaar vonden enkele aanrijdingen met reeën plaats, met dode dieren en blikschade tot gevolg. De spiegels vormen dus een belangrijke factor voor het verhogen van de veiligheid voor zowel dier als mens.

Reeën op pad

“Reeën leven in de winter samen in groepjes. In de lente vallen die groepen uit elkaar en gaan de dieren, als voorbereiding op de paartijd, apart nieuwe territoria verkennen en inpalmen. Veel dieren trekken dan rond op zoek naar een geschikte plek. Daarbij kruisen reeën vaak onnatuurlijke barrières zoals wegen. Die vormen een grote hindernis en veroorzaken dus af en toe ongevallen”, zegt boswachter Reinhart Cromphout.

Reewildspiegels

Om dit probleem op te lossen plaatst Natuur en Bos begin deze week reewildspiegels langs de Kasteelstraat. Die weerkaatsen het licht van de voorbijrijdende auto's, wat de dieren afschrikt. Hierdoor zullen ze minder gemakkelijk de straat oversteken. Het systeem werkt uiteraard enkel 's nachts. De wildspiegels worden om de 25 meter geplaatst. De kleur van de reflector is blauw, dit zou volgens onderzoek en ervaring het beste effect hebben. Wilde dieren kunnen enkel groene en blauwe kleuren onderscheiden. Blauw geldt voor hen als een waarschuwende kleur, omdat deze kleur in de natuur niet voorkomt. De ervaring leert dat er een afname met 73% is van het aantal ongevallen met reeën op plaatsen waar deze reewildspiegels geplaatst werden.

natuurbeheer
Contacteer ons
Reinhart Cromphout Boswachter, Natuur en Bos
Reinhart Cromphout Boswachter, Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.