Recreatie hand in hand met Europese topnatuur in natuurdomein Klaverberg

Op en rond de terrils van de voormalige mijn van Waterschei wordt de laatste hand gelegd aan de herinrichtingswerken. Meest in het oog springend zijn de 450 trappen die wandelaars tot helemaal op de top van de oostelijke terril brengen. Dit gebied genaamd Klaverberg is een beschermd landschap en natuurgebied in het Nationaal Park Hoge Kempen dat heel wat unieke fauna en flora huisvest. Toch kiest het Agentschap voor Natuur en Bos ervoor om recreatie een prominente plaats te geven in het geheel.

“Het is altijd een evenwichtsoefening om natuur en recreatie met elkaar te verzoenen”, aldus Karen Jacobs, regiobeheerder Hoge Kempen tot Voeren. “Op de Klaverberg hebben we, in nauw overleg met de betrokken partners, een traject gelopen waarbij we getracht hebben om verschillende types recreanten en hoogwaardige natuur te laten samengaan. Zo zullen ook evenementen in de toekomst nog mogelijk zijn volgens een goedgekeurd afsprakenkader met aandacht voor de draagkracht van de natuur.”

Het eerste plateau van de terril, de zone waar zich de twee vijvers bevinden, vormt het centrum van de recreatie met een brede wandelboulevard en een grote struinzone waar je kan spelen, picknicken of gewoonweg genieten van het groen. Hier werden de nodige maatregelen genomen om de breed uitgelopen, modderige wegen beloopbaar te maken. Ook fietsers en ruiters zijn er welkom op de hen toegewezen paden. Voor mountainbikers wordt op de oostflank van de weinig begroeide terril een zone voorzien voor het betere spring- en stuntwerk. De zone zal aansluiten op het bestaande mountainbikenetwerk. Natuurlopers kunnen binnenkort een nieuw en onverhard parcours ontdekken in en rond het gebied. Aan de kant van As komt in de Fazantenstraat een extra parking. Honden kunnen er zich uitleven in de extra ruime hondenlosloopweide met de nodige hondvriendelijke speelelementen. Maar ook in de rest van het gebied zijn honden welkom, zij het aangelijnd zoals in elk natuurdomein.

Buiten de recreatieve struinzone geven we de natuur alle kansen om zich verder te ontwikkelen. Binnen een raster worden we in het beheer geholpen door onze kudde schapen die het gebied door begrazing om toveren in een thuis voor beschermde soorten zoals veldleeuwerik, nachtzwaluw, zadelsprinkhaan, rugstreeppad en gladde slang. Enkel wandelaars, eventueel met hond (weliswaar aangelijnd), kunnen in dit gebied vanaf het pad deze natuurpracht van kortbij aanschouwen zodat verstoring tot een absoluut minimum beperkt wordt. Hoogtepunt is letterlijk en figuurlijk de top van de, voorlopig nog weinig begroeide, terril. Naar analogie met de terril in Beringen, zorgt een trap en een afgeschermde zone op de top voor een compromis tussen toegankelijkheid en maximale bescherming van de natuur en de erg erosiegevoelige flanken. Op deze manier kunnen we de bezoekers toch laten genieten van het magistrale uitzicht over heel de Hoge Kempen vanop  de 142 m hoge mijnpuist. "Als de coronacrisis ons één ding heeft geleerd dan is het dat we de natuur in Vlaanderen opnieuw hebben omarmd. Met het Agentschap Natuur en Bos willen we bezoekers van dichtbij en ver weg maximaal laten genieten van onze prachtige natuur en die tegelijk alle kansen geven om volop te bloeien. Zo ook in natuurdomein Klaverberg waar de rijke geschiedenis van het Limburgse mijnverleden hand in hand gaat met Europese topnatuur en je als bezoeker, vanaf deze zomer, slechts 450 trappen verwijderd bent van een prachtig uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen", zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

De werken zullen ten laatste in mei worden afgerond. De toegankelijkheid van het gebied Klaverberg-Heiderbos zal samen met het natuurbeheerplan binnenkort in openbaar onderzoek gaan. Meer info vind je via www.natuurenbos.be/klaverberg.

Karen Jacobs

regiobeheerder Hoge Kempen tot Voeren

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!