Populairste hyacintenbos van Vlaanderen houdt zich klaar voor bezoekersstroom

De lente is volop in het land, en in de tweede helft van april kleurt het Hallerbos opnieuw paars van de bloeiende hyacinten. Om de verwachte drukte in goede banen te leiden, slaan de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos met het Hyacintenfestival opnieuw de handen in elkaar. Ze roepen bezoekers op om, vooral tijdens piekdagen, niet met de wagen naar het bos te komen maar de gratis shuttlebussen en fietsen te gebruiken die een vlotte verbinding bieden tussen station Halle en het Hallerbos. Nieuw dit jaar is de elektrische comfortbus, speciaal voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit. Boswachters en vrijwilligers staan klaar om bezoekers de weg te wijzen en de kwetsbare bloemen te beschermen.

De voorjaarsbloeiers in de Vlaamse bossen en vooral de wilde hyacinten genieten van internationale faam. De wilde hyacint heeft een Atlantisch zeeklimaat en humusrijke leembodems nodig, waardoor ze vooral in het zuidwestelijke deel van Vlaanderen te vinden zijn. 

Goedele Van der Spiegel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos: “In het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen zijn er minstens tien bossen met paarse hyacintentapijten die zeker een bezoekje waard zijn. Een handig overzicht vind je op onze website www.hyacintenfestival.be. Het Hallerbos heeft wel de grootste oppervlakte aan hyacinten en uiteraard is ook daar iedereen welkom. We vragen wel om de richtlijnen van onze boswachters en vrijwilligers op te volgen en de kwetsbare bloemen niet te vertrappen door op de paden te blijven.”    

Vlotte verbindingen naar het bos

Door de grote populariteit van de hyacinten roepen het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Halle op om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer het Hallerbos te bereiken. 

Schepen Mark Demesmaeker: “In samenwerking met De Lijn voorzien we op piekdagen gratis shuttlebussen tussen het centrum van Halle en het Bosmuseum, met haltes aan het Stationsplein, de Welkomstlaan en de Slingerweg. De bussen rijden op 12, 13, 19, 20, 21, 26 en 27 april en op 1 mei van 9 tot 19 uur. Nieuw dit jaar is een gratis pendeldienst met een elektrische comfortbus voor 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen die minder goed te been zijn. Om technische redenen is ze niet geschikt voor rolstoelgebruikers. De comfortbus rijdt tussen 9 en 17 uur tussen het Bosmuseum en het kruispunt Achtdreven, dieper het bos in. Tijdens piekdagen kan je ook een gratis fiets lenen bij het fietspunt onder het afdak van het NMBS-station.”

Welkomstlaan als vertrekpunt

Ook burgemeester Eva Demesmaeker vraagt om de wagen thuis te laten. “Als je toch met de auto komt, vermijd dan de parkings bij het Hallerbos, want die raken snel vol, vooral in de weekends en op 1 mei. We voeren extra controles uit en foutparkeerders riskeren een boete. Een beter alternatief is de gratis parking in de Welkomstlaan, vlak bij het centrum, vanwaar je met de shuttlebus gratis naar het Bosmuseum in het Hallerbos kan pendelen.”

De Welkomstlaan is ook een ideale uitvalsbasis om het Hallerbos te combineren met een bezoek aan de historische binnenstad van Halle. “Onze stad biedt een gezellige sfeer om te shoppen, lekker te eten of een terrasje te doen. Ook cultureel valt er veel te ontdekken, met onder andere de indrukwekkende Sint-Martinuskerk en het museum Den Ast. Op Erfgoeddag, zondag 27 april, staat ons centrum in het teken van sport en spel. Het belooft een leuke dag te worden voor jong en oud, en alle activiteiten zijn gratis. Meer info vind je op www.visithalle.be/erfgoeddag.”

Meer info

Bezoekers kunnen hun trip plannen via www.hyacintenfestival.be en www.visithalle.be.
Hou ook de bloei van de hyacinten in de gaten op www.hallerbos.be.

Tom Vermijlen

Communicatieverantwoordelijke Agentschap voor Natuur en Bos

Kevin Deceulener

Deskundige Toerisme stad Halle

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!