Persmoment Boomkruinpad Zoniënwoud, zaterdag 19 januari 2019

Persmoment Boomkruinpad Zoniënwoud, zaterdag 19 januari 2019

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid wil een boomkruinpad bouwen tussen de beroemde beukenkathedralen van het Zoniënwoud in Groenendaal. Toerisme Vlaanderen ondersteunt deze ambitie met een subsidie van bijna 3 miljoen euro.

Aanstaande zaterdag installeert Natuur en Bos een enorme spinhoogtewerker in het midden van het bos zodat minister van Toerisme Ben Weyts met eigen ogen kan zien wat de optimale locatie is om de 50 m hoge uitkijktoren te bouwen.

Tegelijk lanceert Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck editie 37 van de “Open Oproep”. Natuur en Bos wil via dit kanaal op zoek naar het beste internationale ontwerpteam om deze boomkruinwandeling met uitkijktoren te realiseren.

Het Zoniënwoud is natuur van wereldklasse. Niet voor niets erkend door UNESCO als Natuurlijk Werelderfgoed. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid wil van deze machtige natuur, op een boogscheut van Brussel, een belevenis maken op maat van de citytrippers die onze hoofdstad steeds vaker met het hele gezin bezoeken.

Het Zoniënwoud is één van de oudste, grootste en meest gekende bossen van Vlaanderen. Met kilometers wandel-, ruiter- en fietspaden valt er nu al heel wat te beleven. Dat is ook geen toeval natuurbeleving is één van de stokpaarden van de Vlaamse regering. Vlaams minister van Natuur, Joke Schauvliege: “Natuur moet je niet alleen kunnen zien, maar zeker ook kunnen voelen, ruiken en intens beleven. Dat doen we door gebieden open te stellen, maar ook door ambitieuze belevingsprojecten, zoals in het Zwin Natuurpark en binnenkort dus ook in het Zoniënwoud.”

Toerisme Vlaanderen kent een hefboomsubsidie toe van € 2.890.000 om deze ambitie te helpen waarmaken in de onthaalzone Groenendaal. “Het Zoniënwoud is een toeristische trekpleister die bezoekers uit de hele wereld naar Vlaanderen lokt”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Toeristische hefboomprojecten zoals deze werpen dikke vruchten af waar heel Vlaanderen van kan genieten.”

Naast een eigentijds belevingscentrum in de historische priorijhoeve voorziet ANB ook een integraal toegankelijke “canopywalk” of boomkruinpad dat met een lengte van 1km slingert tussen en boven de kruinen van de machtige beukenkathedralen van het Zoniënwoud. Het letterlijke hoogtepunt wordt een uitkijktoren van 50 meter van waarop je een prachtig zicht hebt over het hele woud, tot in Brussel.

Een boomkruinpad bouwen tussen eeuwenoude beuken is een delicate onderneming. Daarom doet het ANB mee aan de 37ste Open Oproep van het Team Vlaams Bouwmeester, die gelanceerd wordt op vrijdag 18 januari 2019. Op die manier wordt de opdracht verspreid onder architecten en designers over heel Europa, die zich vervolgens kandidaat kunnen stellen om een ontwerp te maken. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck: “Het boomkruinpad samen met het bosmuseum sensibiliseren de bezoeker voor de schoonheid en het belang van natuur en biodiversiteit. Tegelijk vormt de locatie nabij het station van Groenendaal een gedroomde aantrekkingspool om de druk van recreatie en mobiliteit op kwetsbare gebieden dieper in het Zoniënwoud te verminderen.”

We kunnen dus nog niet zeggen hoe het boomkruinpad er uiteindelijk zal uitzien, want het winnende ontwerpteam zal pas aan het einde van de zomer gekend zijn. In afwachting gaan minister Ben Weyts en Patrick Huvenne, beheerder van het Vlaamse gedeelte van het Zoniënwoud, alvast op zoek naar de meest optimale locatie voor de toekomstige uitkijktoren met een spinhoogwerker die hen 50 meter hoog heft.

Praktische info zaterdag 19 januari 2019:

  • 09u30: ontvangst pers en minister met koffie aan Bosmuseum. Korte toelichting bij masterplan.
  • 09u45: Wandeling door arboretum en begrazingsblok tot aan hoogtewerker
  • 10u00: inspectie met hoogtewerker, 50m hoog, met zicht tot in Brussel
  • 10u30: wandeling terug via Tumulidreef
  • 10u45: einde

Locatie: Bosmuseum Jan Van Ruusbroec, Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart (Groenendaal)

natuurbeleving
Contacteer ons
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.