Op bezoek bij de bosgeesten in speelbos Driegoten

Vandaag kreeg Driegoten in Hamme zijn officiële speeldoop. De Scouts en Gidsen van Hamme trokken het speelbos in om er coronaproof kennis te maken met de bosgeesten van kettingzaagkunstenaar Koen Vandewalle. Een spelexperte zag er bij de inrichting op toe dat Driegoten de verbeelding en het vrije spel van kinderen aanmoedigt.

Driegoten is een bos van 1,4 hectare naast de Schelde in Hamme. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, de gemeente Hamme en Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD) sloegen de voorbije maanden de handen in elkaar om er een veilige en inspirerende speelplek van te maken. Ann Sels, medewerkster bij RLSD en experte in speelnatuur, werkte daarvoor een concept uit dat vooral ruimte biedt voor verbeelding en creativiteit. “In plaats van de klassieke speeltoestellen vinden kinderen in Driegoten ruimte om zelf hun spel in te vullen. Denk maar aan open plekken, kuilen en materialen om kampen mee te bouwen.”

Kunst met de kettingzaag

Driegoten is vrij toegankelijk. Via een sprookjesachtige toegangspoort kom je er binnen. In het bos loop je verschillende statige bosgeesten tegen het lijf. Ze zijn het werk van Koen Vandewalle, arbeider bij Natuur en Bos. Onder de naam Carving Koen maakt hij verrassend gedetailleerde houtsculpturen met behulp van een kettingzaag. Tot rust komen kan in de verhalenkring of op de ligbank.

Vandaag kreeg Driegoten een passende inwijding. Leden van de Scouts en Gidsen van Hamme trokken het speelbos in om de bosgeesten op te sporen en de speelmogelijkheden grondig uit te testen – coronaproof natuurlijk.

Een jong speelbos

“Driegoten is nog een vrij jong bos vol inheemse soorten”, vertelt Veerle Campens, projectleider bij Natuur en Bos. “Er is veel ondergroei en reliëf aanwezig, wat een ideaal speelterrein vormt. Deze winter hebben onze mensen er voor de veiligheid de dode takken gesnoeid. Die hebben ze verzaagd tot de ideale lengte om schuilplaatsen of kampen mee te bouwen.”

Het speelbos maakt deel uit van het grotere domeinbos van Natuur en Bos, maar werd daarvan afgescheiden door de aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied de Bunt in het kader van het Sigmaplan. Driegoten viel buiten het gebied dat nodig is om water te bufferen: een mooie kans om een speelbos in te richten waar kinderen zich veilig kunnen uitleven.

Het Sigmaplan beschermt Vlaanderen tegen overstromingen van onze getijdenrivieren en geeft waardevolle getijdennatuur een boost. Dat gebeurt hier met steun van het Europese project LIFE Sparc. Speelbos Driegoten ligt vlak bij de veerdienst naar Weert en het infopunt Durmevallei van het Sigmaplan. Dat maakt het een ideale locatie voor een vlot bereikbaar speelbos.

Veerle Campens

Natuur en Bos - Coördinator LIFE Sparc

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!