Ook Vlaanderen heeft zijn eerste natuuroases om in te bosbaden
Een echte primeur voor Vlaanderen: deze zomer opent Natuur en Bos maar liefst zes nieuwe natuuroases. Dat zijn plekken waar de focus helemaal op rust ligt en traagheid troef is. Het concept komt uit Japan, waar bosbaden al langer nationale faam kent. Ook in Nederland zijn er al dergelijke plekken en ook Vlaanderen is nu dus aan de beurt. Houten objecten begeleiden je op je wandeling en nodigen uit om tot rust te komen. Sluit je ogen, zet je zintuigen op scherp en voel de stress wegglijden. Dit is bosbaden op z’n Vlaams.
Werkdruk, files, lawaai, toenemende verstedelijking en een overdosis aan digitale informatie zorgen voor stress, oververmoeidheid, burn-out en andere gezondheidsklachten. Nochtans ligt een deel van de oplossing binnen handbereik: de natuur.
Daarom zet Natuur en Bos, als grootste natuurbeheerder van Vlaanderen, al jaren sterk in op natuurbeleving. In de natuurgebieden van Natuur en Bos kan je wandelen, joggen, fietsen, kamperen, spelen en ravotten. Maar zones waar de focus ligt op rust, die waren er nog niet.
Daarom heeft Natuur en Bos natuuroases ingericht. Stukjes stille natuur waar je je hoofd even helemaal kunt leegmaken, zonder smartphone, verkeerslawaai en andere drukte. De hemel op aarde voor wie in alle rust energie wil gaan tanken in de natuur.
“Op mijn job krijg ik zelden een moment om op adem te komen, maar in het bos kan ik hectische werkdagen achter me laten. Dan kom ik een uurtje of twee wandelen en neem ik op een bankje de omgeving in me op. De omringende natuur is elke dag anders en dat brengt me meteen tot rust. Met de natuuroases wil ik die ervaring delen met zoveel mogelijk mensen.”
Marleen Evenepoel, Administrateur-generaal van Natuur en Bos
Wat zijn natuuroases?
Natuuroases zijn geïnspireerd op het fenomeen bosbaden, ofte Shinrin-yoku, een therapie die in de jaren tachtig ontstond in Japan als antwoord op een gebrek aan natuurbeleving (nature deficit disorder) bij stadsmensen.
Een natuuroase is dé plek bij uitstek voor een stil, traag en meditatief verblijf in de natuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat een bosbad van een halfuur stress vermindert en je mentale weerbaarheid verhoogt. Hoe langer het bosbad, hoe groter en langduriger de voordelen.
Een infobord bij de start van elke natuuroase helpt je op weg. Onderweg nodigen houten rustobjecten, gemaakt door de houtateliers Sam Ponette en Nauwau, uit om te zitten, liggen, hangen, rusten. De objecten zijn gemaakt van lokaal hout en gerecupereerd havenhout van de Port of Antwerp.
Waar liggen de natuuroases?
Je vindt een natuuroase in Heverleebos, het Zoniënwoud*, Eversambos in Alveringem, de Lisdodde in Kallo, het Stropersbos in Stekene en Bosland in Pelt.
* in het Zoniënwoud ligt de natuuroase in een bosreservaat en zijn de objecten van de hand van de eigen bosarbeiders
Opening natuuroase Eversambos op 10 juli
Benieuwd geworden? Alle natuuroases zijn nu al vrij te bezoeken en worden binnenkort officieel geopend. Wees welkom op de opening van de natuuroase in het Eversambos in Alveringem op woensdag 10 juli om 11u. Plaats van afspraak is de parking van het Eversambos in de Eversamstraat, Stavele, Alveringem. Na het onthaal door de burgemeester en een korte duiding door Natuur en Bos wandelen we onder begeleiding van de boswachter en in bijzijn van Nauwau langs enkele elementen van de natuuroase. De wandeling van een tweetal kilometer is gemakkelijk, voorzie wel degelijk schoeisel. Gelieve in te schrijven op deze link: https://www.natuurenbos.be/opening-natuuroase-eversambos
Meer informatie:
- over de natuuroases: www.natuurenbos.be/natuuroases
- over waarom natuur goed voor je is: www.natuurenbos.be/waarom-natuur-goed-voor-je
- bosbadtips: www.natuurenbos.be/een-bosbad-zo-doe-je-dat