Ook het havengebied heeft zijn eerste natuuroase om in te bosbaden

Een echte primeur voor het havengebied: op vrijdag 6 september opent Natuur en Bos in natuurgebied de Lisdodde (Kallo) zijn eerste natuuroase in het havengebied. Een natuuroase is een plek waar de focus helemaal op rust ligt en waar traagheid troef is. Het concept komt uit Japan, waar bosbaden al langer nationale faam kent. Houten objecten begeleiden je op je wandeling en nodigen uit om tot rust te komen. Sluit je ogen, zet je zintuigen op scherp en voel de stress wegglijden. Dit is bosbaden op z’n Vlaams.

Werkdruk, files, lawaai, toenemende verstedelijking en een overdosis aan digitale informatie zorgen voor stress, oververmoeidheid, burn-out en andere gezondheidsklachten. Nochtans ligt een deel van de oplossing binnen handbereik: de natuur.

Daarom zet Natuur en Bos, als grootste natuurbeheerder van Vlaanderen, al jaren sterk in op natuurbeleving. In de natuurgebieden van Natuur en Bos kan je wandelen, joggen, fietsen, kamperen, spelen en ravotten. Maar zones waar de focus ligt op rust, die waren er nog niet.  

De natuuroases brengen daar verandering in. Het zijn stukjes stille natuur waar je je hoofd even helemaal kunt leegmaken, zonder smartphone, verkeerslawaai en andere drukte. De hemel op aarde voor wie in alle rust energie wil gaan tanken in de natuur.  

Marleen Evenepoel, Administrateur-generaal van Natuur en Bos: “Op mijn job krijg ik zelden een moment om op adem te komen, maar in het bos kan ik hectische werkdagen achter me laten. Dan kom ik een uurtje of twee wandelen en neem ik op een bankje de omgeving in me op. De omringende natuur is elke dag anders en dat brengt me meteen tot rust. Met de natuuroases wil ik die ervaring delen met zoveel mogelijk mensen.”

Wat zijn natuuroases?

Natuuroases zijn geïnspireerd op het fenomeen bosbaden, ofte Shinrin-yoku, een therapie die in de jaren tachtig ontstond in Japan als antwoord op een gebrek aan natuurbeleving (nature deficit disorder) bij stadsmensen.

Een natuuroase is dé plek bij uitstek voor een stil, traag en meditatief verblijf in de natuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat een bosbad van een halfuur stress vermindert en je mentale weerbaarheid verhoogt. Hoe langer het bosbad, hoe groter en langduriger de voordelen.

Een infobord bij de start van elke natuuroase helpt je op weg. Onderweg nodigen houten rustobjecten, gemaakt door de houtateliers Sam Ponette en Nauwau, uit om te zitten, liggen, hangen of rusten. De objecten zijn gemaakt van lokaal hout en gerecupereerd havenhout van de Port of Antwerp.

Podcast Natuuroase

De natuuroase in Kallo is de 6de natuuroase die dit jaar geopend wordt. Nieuw is dat er sinds deze week ook een virtuele versie bestaat. Wie voor een echt bezoek aan een natuuroase graag thuis de sfeer van zo’n bosbad wil opsnuiven kan dat nu ook met een podcast. Natuur en Bos vroeg podcaster Anke Van Meer om op stap te gaan met Forest Mind Therapeute Katriina Kilpi. Zij legt uit wat bosbaden is en hoe je het zelf doet. Je kan de podcast downloaden op www.natuurenbos.be/natuuroases en binnenkort ook op iTunes. Perfect om te ontspannen na de eerste drukke septemberweek.

Innovatieve aanpak

Het concept bosbaden bestaat al een tijdje, maar voor de Vlaamse versie werd het concept deels herdacht. Er werd samengewerkt met Vlaamse designers, de materialen kwamen uit bossen uit de buurt of recuperatiemateriaal van de haven, bij de realisatie stond samenwerking en participatie centraal. Die aanpak werd beloond met een selectie voor de tweede ronde van de Henry Van de Velde Awards, de grootste designprijzen van Vlaanderen,. Van de 304 inzendingen mochten 74 ontwerpen - ook onze natuuroases - door naar de tweede selectieronde binnen de categorie ‘Collaborative Award’. Dat is een categorie waarin de samenwerking met een multidisciplinair team, co-creatie en breed gedragen oplossingen en innovaties op het vlak van gezondheid en welzijn, duurzaamheid, milieu, mobiliteit, samenleven en wonen centraal staan.

Bredere aanpak

De natuuroases kaderen in een groter verhaal binnen Natuur en Bos, waarbij ingezet wordt op natuur als perfect medicijn voor allerlei kwaaltjes. “Onder de noemer Natuurlijk Goed stellen we dat onze natuur, natuurlijk goed is. Goed voor lichaam en geest. Om te koesteren en tot rust te komen. Natuur als dagelijks shot vitamine Groen. De natuur als ingrediënt voor een ware gezondheidskuur. Helemaal gratis en gezond”, besluit Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van Natuur en Bos.

Waar ligt de natuuroase in De Lisdodde?

De oaselus loopt langs een deel van de wandelroute die start aan de hondenlosloopzone aan de Fabrieksstraat 34 in Kallo.

Meer informatie:

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!