Ook Bosland heeft zijn eerste natuuroase om in te bosbaden

Een echte primeur voor Limburg: op zaterdag 10 augustus opent Natuur en Bos in Bosland zijn eerste natuuroase. Een natuuroase is een plek waar de focus helemaal op rust ligt en waar traagheid troef is. Het concept komt uit Japan, waar bosbaden al langer nationale faam kent. Houten objecten begeleiden je op je wandeling en nodigen uit om tot rust te komen. Sluit je ogen, zet je zintuigen op scherp en voel de stress wegglijden. Dit is bosbaden op z’n Vlaams.

Werkdruk, files, lawaai, toenemende verstedelijking en een overdosis aan digitale informatie zorgen voor stress, oververmoeidheid, burn-out en andere gezondheidsklachten. Nochtans ligt een deel van de oplossing binnen handbereik: de natuur.

Daarom zet Natuur en Bos, als grootste natuurbeheerder van Vlaanderen, al jaren sterk in op natuurbeleving. In de natuurgebieden van Natuur en Bos kan je wandelen, joggen, fietsen, kamperen, spelen en ravotten. Maar zones waar de focus ligt op rust, die waren er nog niet.  

Daarom heeft Natuur en Bos natuuroases ingericht. Stukjes stille natuur waar je je hoofd even helemaal kunt leegmaken, zonder smartphone, verkeerslawaai en andere drukte. De hemel op aarde voor wie in alle rust  energie wil gaan tanken in de natuur.  

Op mijn job krijg ik zelden een moment om op adem te komen, maar in het bos kan ik hectische werkdagen achter me laten. Dan kom ik een uurtje of twee wandelen en neem ik op een bankje de omgeving in me op. De omringende natuur is elke dag anders en dat brengt me meteen tot rust. Met de natuuroases wil ik die ervaring delen met zoveel mogelijk mensen.”

Marleen Evenepoel, Administrateur-generaal van Natuur en Bos

Wat zijn natuuroases?

Natuuroases zijn geïnspireerd op het fenomeen bosbaden, ofte Shinrin-yoku, een therapie die in de jaren tachtig ontstond in Japan als antwoord op een gebrek aan natuurbeleving (nature deficit disorder) bij stadsmensen.

Een natuuroase is dé plek bij uitstek voor een stil, traag en meditatief verblijf in de natuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat een bosbad van een halfuur stress vermindert en je mentale weerbaarheid verhoogt. Hoe langer het bosbad, hoe groter en langduriger de voordelen.

Een infobord bij de start van elke natuuroase helpt je op weg. Onderweg nodigen houten rustobjecten, gemaakt door de houtateliers Sam Ponette en Nauwau, uit om te zitten, liggen, hangen, rusten. De objecten zijn gemaakt van lokaal hout en gerecupereerd havenhout van de Port of Antwerp.

Waar ligt de natuuroase in Bosland?

Je vindt de natuuroase van Bosland op het kruispunt van de wandelgebieden Holven - ’t Plat en Grote Hof – Hobos. Het stuk bos waar de oase ligt, is representatief voor het soort bos waar Natuur en Bos in heel Bosland naar streeft: gemengd loofhout dat in de lente frisgroen kleurt in verschillende tinten. Her en der staat een eeuwling van een inlandse den, een waar monument.

Opening natuuroase Bosland op 10 augustus

Benieuwd geworden? Alle natuuroases zijn nu al vrij te bezoeken en worden deze zomer en dit najaar officieel geopend.

Wees welkom op de opening van de natuuroase in Bosland in Pelt op zaterdag 10 augustus om 10u. Plaats van afspraak is de Boemerangstraat in Pelt. Na een korte duiding wandelen we onder begeleiding van de boswachter en in bijzijn van Atelier Sam Ponette en Nauwau langs enkele elementen van de natuuroase. De wandeling van een tweetal kilometer is gemakkelijk, maar wij raden u wel aan om gemakkelijke schoenen te voorzien.

Meer informatie:

Vragen over de natuuroase in Bosland zijn welkom bij boswachter Eddy Ulenaers ([email protected] of 0479 67 94 93). Vragen over de natuuroases in het algemeen zijn welkom bij Liesbet De Keersmaecker ([email protected] of 0479 82 03 99).

Eddy Ulenaers

boswachter, Natuur en Bos

Liesbet De Keersmaecker

Natuur en Bos

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!