Ontharding Weertse Dreef uitstekend nieuws voor mens én dier

Versleten asfalt maakt plaats voor waterdoorlatende toplaag

In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos wordt op zaterdag 24 augustus gestart met het vervangen van het versleten asfalt in de Weertse Dreef door een nieuwe, halfverharde toplaag. Dat is goed nieuws voor mens en dier. De werken zullen volgens huidige planning tot midden september duren. Tijdens de werken zal de Weertse Dreef worden afgesloten voor alle recreanten. Voor fietsers is een tijdelijke omleiding voorzien.

Rustig en veilig

Sinds eind september vorig jaar is de drie kilometer lange verbindingsweg tussen onthaalpoort De Speelberg en de Naamsesteenweg (N25) afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Een echte meerwaarde voor de zachte recreant én voor de natuur. Wie hier het Meerdaalwoud doorkruist, kan nu pas echt genieten van de rust van dit grootse woud. De boswachters merken nu al minder verkeerslachtoffers onder de dieren, minder zwerfvuil en de recreant kreeg er een veilige route bij.

Ideale ondergrond

Het jarenlange intensieve gebruik deed echter veel putten en barsten ontstaan in de asfaltverharding. Natuur en Bos zal deze nu laten afschrapen en vervangen door een nieuw wegdek. Het agentschap kiest niet meer voor asfalt, maar voor een halfverharding in porfiersplit, gelijkaardig aan het gedeelte van de Weertse Dreef in Bierbeek.

Regiobeheerder Patrick Huvenne: “De aanleg in porfier wordt zeker een verbetering. Het is waterdoorlatend en geschikter voor passerende dieren. Bovendien biedt het een ideale ondergrond voor wandelaars, lopers en fietsers. Op 5 en 6 oktober vindt trouwens in het Nationaal Park Brabantse Wouden het WK Gravel plaats. De deelnemers krijgen in de Weertse Dreef alvast een superdeluxe grijze loper onder de wielen.”

Even geduld

Tijdens de werken zal de Weertse Dreef niet toegankelijk zijn voor recreanten. Voor fietsers is een bewegwijzerde omleiding voorzien en het dwars oversteken van de dreef blijft mogelijk.

Voor de veiligheid en een goede uitvoering van de werken roept Natuur en Bos op om de signalisatie te respecteren en vraagt het ook begrip voor mogelijke hinder.

Patrick Huvenne

Agentschap voor Natuur en Bos - Regiobeheerder Brabantse Wouden

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!