Natuurinspectie betrapt stropers nabij het Kravaalbos

In het Kravaalbos werd vorige vrijdag een wagen met stropers betrapt. Ze hadden een illegaal en verboden wapen bij. Dit gebeurde tijdens een nachtelijke controleactie van de natuurinspecteurs van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. De daders werden gearresteerd en het voertuig en de wapens in beslag genomen. 

Reeds enige tijd ontving Natuur en Bos diverse klachten over geweerschoten na zonsondergang in de buurt van het Kravaalbos op het grondgebied van Asse, Opwijk en Aalst. Op basis van die getuigenissen hebben natuurinspecteurs uit Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant samen met de lokale boswachter het afgelopen weekend een nachtelijke controleactie gehouden.

Tijdens die actie werd een voertuig op grondgebied Vlaams-Brabant staande gehouden. De natuurinspecteurs troffen er 2 personen aan met een geladen jachtwapen; een zwaar kogelkarabijn voorzien van een ​nachtkijker. Een van de stropers is aangesteld als bijzondere veldwachter en was op dat ogenblik in uniform, ook het voertuig droeg emblemen van bijzondere veldwachter. Op bevel van het parket Halle-Vilvoorde werden beide personen gearresteerd en werd​en het wapen en het voertuig in beslag genomen. Een patrouille van de plaatselijk politiezone AMOW kwam in bijstand gezien er eveneens inbreuken werden vastgesteld op de wapenwetgeving. Bij de huiszoekingen die daarop volgden, vonden de inspecteurs en de lokale politie ​Aalst zeven verboden wapens; alsook vergif, geluidsdempers en illegaal vogelvangstmateriaal. Beide personen waren houder van een Vlaams jachtverlof maar dit laat de begane inbreuken niet toe. Na afloop van de huiszoeking en verhoor werden beide verdachten weer in vrijheid gesteld.

In het belang van het onderzoek kan de identiteit van de daders niet vrijgegeven worden.  
Er zijn pv's opgesteld voor inbreuken op de jachtwetgeving en de wapenwet. De daders riskeren gevangenisstraffen tot 2 jaar en geldboetes tot 250.000 euro.

natuurinspectie Overlast / schade
Contacteer ons
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘meer, beter en samen' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!