Natuurinspecteurs vinden boobytrap op jachtterrein

Natuurinspecteurs van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid zijn vorige week tijdens een controle op een jachtterrein in Rumst op een boobytrap gestoten. Als gevolg van die vaststelling werden er vervolgens huiszoekingen bij jagers in Rumst en Sint-Katelijne-Waver uitgevoerd. Daar werden nog meer verboden wapens in beslag genomen. De inspecteurs troffen er mistnetten, veerklemmen en een geladen karabijn met een geluidsdemper en richtkijker aan (foto 1). De politie werd in bijstand geroepen om de verboden wapens in beslag te nemen. Daarmee was de kous echter niet af. In de jachthut op het terrein vonden de inspecteurs nóg twee boobytraps. Een boobytrap is een wapen dat zelf door het slachtoffer wordt geactiveerd (foto 2). Een van de aangetroffen boobytraps bestond uit een metalen buis die voorzien was van een jachtpatroon en een touwsysteem. Een aanraking van dat touw activeert vervolgens de boobytrap waardoor het jachtpatroon wordt afgevuurd. Dergelijke wapentuigen worden voornamelijk ingezet om vossen en andere predatoren uit te schakelen, maar kunnen evengoed een mens doden of levensgevaarlijk verwonden. We mogen er dan ook niet aan denken dat er toevallig een spelend kind hiermee in aanraking kwam. Natuur en Bos neemt deze feiten zeer ernstig. Er is een proces-verbaal opgesteld voor inbreuken op de jachtwetgeving en de wapenwet. Voor de jachtdelicten alleen al riskeren de daders een gevangenisstraf tot twee jaar en een geldboete tot 250.000 euro.

natuurinspectie
Contacteer ons
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘meer, beter en samen' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!