Natuurherstelproject Kleyne Vlakte voor watervogels, weidevogels en waardevolle graslanden

Binnenkort start het Agentschap voor Natuur en Bos met natuurherstel in de Kleyne Vlakte in de Zwinduinen en -polders in Knokke. Graafwerken en herprofilering van het terrein zullen zorgen voor verschraling en vernatting. Voor de watervogels worden enkele broedeilanden met schelpengruis aangelegd en wordt een voswerende afsluiting geplaatst.

Mozaïeklandschap met gevarieerde duingraslanden 

In het centrale deel zullen minder waardevolle zones vleksgewijs worden afgegraven tot op verschillende dieptes om de hoge fosfaatgehaltes door vroegere overbemesting naar omlaag te krijgen. Die fosfaten zorgen er immers voor dat snelgroeiende soorten alle plaats gaan innemen en bijzondere soorten geen kansen krijgen. Het aangebrachte reliëf zal zacht glooiend zijn om een variatie aan waardevolle droge tot natte duingraslanden te creëren die eenvoudig gemaaid kunnen worden. Gevarieerde graslanden vormen een geschikte biotoop voor broedende eenden, kievitten en steltlopers. 

Nieuwe broedvogeleilanden

Enkele bestaande plassen worden uitgediept en uitgebreid met zacht glooiende oeverzones. In de grotere plassen worden nieuwe broedvogeleilandjes met schelpengruis aangelegd. Die zullen een geschikt broedgebied vormen voor onder andere visdiefje en kluut. Het begrazingsraster wordt vervangen door een raster om vossen te weren. Het raster van 1,60 meter hoog wordt ingegraven en krijgt ook extra gaas en schrikdraden. 

Verhoging natuurwaarden

Met de inrichting wil Natuur en Bos de natuurwaarden versterken. De werken zijn een uitvoering van het natuurbeheerplan en zullen zorgen voor meer kwaliteitsvolle Europese topnatuur. Om de broedende vogels zo weinig mogelijk te storen, worden de werken buiten het broedseizoen uitgevoerd.

Volg de werken

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt in de Zwinstreek aan topnatuur. Volg de werken op natuurenbos.be/zwininverandering. De inrichtingswerken zullen plaats vinden vanaf maandag 24 februari tot 1 april. In het najaar worden de werken heropgestart na 1 september. De afvoer van de gronden gebeurt in het voorjaar na het krokusverlof via de Zoutelaan en de Koningslaan. Over de afvoer van de gronden in het najaar, zullen we later communiceren.

Hannah Van Nieuwenhuyse

Projectleider Terreinbeheer - Agentschap voor Natuur en Bos

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!