Natuurbeheerplan en toegankelijkheidsregeling Klaverberg gaan in publieke consultatie

Het natuurbeheerplan en de toegankelijkheidsregeling voor natuurgebied Klaverberg zijn klaar. Het beheerplan omschrijft het beheer voor de komende 24 jaar. Het Agentschap voor Natuur en Bos wil zo de natuur in Klaverberg zoveel mogelijk bewaren in zijn huidige toestand en waar mogelijk kwalitatief versterken. Daarnaast is er nog een belangrijke plaats voorzien voor recreatie. Dit werd vastgelegd in een toegankelijkheidsregeling. Zowel het beheerplan als de gebiedsvisie gaan in publieke consultatie van 13 maart tot 11 april 2023.

Het gebied is een beschermd landschap en natuurgebied in het Nationaal Park Hoge Kempen dat heel wat unieke fauna en flora huisvest. Daarnaast kiest het Agentschap voor Natuur en Bos ervoor om recreatie een prominente plaats te geven in het geheel.

Het eerste plateau van de terril, de zone waar zich de twee vijvers bevinden, vormt het centrum van de recreatie met een brede wandelboulevard en een grote struinzone waar je kan spelen, picknicken of gewoonweg genieten van het groen. Hier werden de nodige maatregelen genomen om de breed uitgelopen, modderige wegen beloopbaar te maken. Ook fietsers en ruiters zijn er welkom op de hen toegewezen paden. Voor mountainbikers wordt op de oostflank van de weinig begroeide terril een zone voorzien voor het betere spring- en stuntwerk. De zone zal aansluiten op het bestaande mountainbikenetwerk. Natuurlopers kunnen binnenkort een nieuw en onverhard parcours ontdekken in en rond het gebied. Aan de kant van As komt in de Fazantenstraat een extra parking. Honden kunnen er zich uitleven in de extra ruime hondenlosloopweide met de nodige hondvriendelijke speelelementen. Maar ook in de rest van het gebied zijn honden welkom, zij het aangelijnd zoals in elk natuurdomein.

Buiten de recreatieve struinzone geven we de natuur alle kansen om zich verder te ontwikkelen. Binnen een raster worden we in het beheer geholpen door onze kudde schapen die het gebied door begrazing om toveren in een thuis voor beschermde soorten zoals veldleeuwerik, nachtzwaluw, zadelsprinkhaan, rugstreeppad en gladde slang. Enkel wandelaars, eventueel met hond (weliswaar aangelijnd), kunnen in dit gebied vanaf het pad deze natuurpracht van kortbij aanschouwen zodat verstoring tot een absoluut minimum beperkt wordt. Hoogtepunt is letterlijk en figuurlijk de top van de, voorlopig nog weinig begroeide, terril. Naar analogie met de terril in Beringen, zorgt een trap en een afgeschermde zone op de top voor een compromis tussen toegankelijkheid en maximale bescherming van de natuur en de erg erosiegevoelige flanken.

“Decennia geleden was er geen mens die dacht aan een wandeling aan de terril van de mijn van Waterschei. Het was de stortplaats voor al het steenafval dat de mijn produceerde. Vandaag staat de terril synoniem voor een goede wandeling en een frisse neus ophalen. Het natuurgebied Klaverberg is een mooi stuk groen en open ruimte aan de rand van Genk. Het nieuwe beheerplan tekent de krijtlijnen uit om dit prachtig stukje Hoge Kempen zo goed mogelijk te beschermen en onderhouden. Meer dan ooit zal de Klaverberg toegankelijk zijn voor het brede publiek. De nieuwe recreatiemogelijkheden zullen voor elk wat wils te bieden hebben, van wandelpaden tot hondenweiden en mountainbikenetwerken”, aldus minister van Natuur Zuhal Demir. 

De werken en aanpassingen pasten in een structuurvisie die is overeengekomen met de partners. De toegankelijkheid van Klaverberg werd vastgelegd in een regeling die zo veel mogelijk natuurbescherming en recreatie probeert te verzoenen. De toegankelijkheidsregeling zal samen met het natuurbeheerplan in openbaar onderzoek gaan van 13 maart tot en met 11 april 2023. Meer info vind je via www.natuurenbos.be/klaverberg.

Gedurende deze periode kan je opmerkingen en/of bezwaren schriftelijk richten naar het Agentschap voor Natuur en Bos, adres: Agentschap Natuur & Bos, Koningin Astridlaan 50 bus 5, 3500 Hasselt t.a.v. Els De Schryver (aves.lim.anb@vlaanderen.be).

Het natuurbeheerplan kan online geraadpleegd worden op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos: www.natuurenbos.be/natuurbeheerplan-inkijken

In de periode van de publieke consultatie organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos een infowandeling op 25 maart om 10 uur. Plaats van afspraak is de parking aan de Fazantenstraat. Graag je aanwezigheid op voorhand bevestigen via hogekempentotvoeren.anb@vlaanderen.be.

Karen Jacobs

Regiobeheerder Hoge Kempen tot Voeren, Agentschap voor Natuur en Bos

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!