Natuur en Bos onthult bronzen standbeeld aan Fort Leopold

Natuur en Bos onthult bronzen standbeeld aan Fort Leopold

Afgelopen zaterdag werd tijdens de “Nacht van de Vleermuis” aan de ingang van Fort Leopold een bronzen beeld onthuld van de Bekkevoortse beeldend kunstenaar Erwin Degelin. Het beeld meet 1m60 en stelt een 19deeeuwse Belgische soldaat voor die de wacht houdt aan de poort van het fort. De sokkel van het beeld bestaat uit arduinen blokken die uit de omwalling van het fort naar beneden vielen. Het beeld werd gemaakt in opdracht van Natuur en Bos dat in 2020 het domein en de omliggende hooilanden overkocht van defensie. Het beeld treedt als verwelkomingsfiguur op voor de bezoekers van het fort tijdens de geleide wandelingen.

Ijzerzandsteen versus brons

Niet toevallig werd deze opdracht gegund aan Erwin Degelin: deze bracht een groot deel van zijn jeugd door op en rond deze site. Zijn ouderlijk huis, waar zijn broer nog steeds woont, staat in de buurt van het fort.

Aanvankelijk wilde Natuur en Bos een vier à vijf meter hoog standbeeld van een soldaat laten maken  in ijzerzandsteen. Door de wegeniswerken op de Langeberg kon er een voorraad van dat typische plaatselijke gesteente bemachtigd worden. De opzet was een beeldend kunstwerk te creëren door de combinatie te maken van metaal, ijzerzandsteen en Gobertange-steen. Maar ijzerzandsteen bleek te poreus en te zwaar te zijn om er dit soort van beelden uit te maken. Uiteindelijk werd er geopteerd om een kleiner beeld in brons te laten gieten.

Thuis voor vleermuizen

Sinds enkele jaren is Fort Leopold de thuisbasis van een unieke kolonie vleermuizen. De combinatie van de specifieke bakstenen constructie met hele dikke muren en veel kille plaatsen leent zich immers uitstekend als verblijfplaats voor deze dieren. Minstens 130 vleermuizen van zeven verschillende soorten huizen in het fort; zoals de baardvleermuis, de Brandt-vleermuis, de laatvlieger en de franjestaart. Ook een paar zeer zeldzame soorten zoals de grijze grootoorvleermuis en de ingekorven vleermuis vind je er terug. Door de grote aanwezigheid van vleermuizen verblijven er ook heel wat uilen op de site. Door onder meer het plaatsen van vleermuisvriendelijke verlichting wil Natuur en Bos de leefomstandigheden voor vleermuizen de komende jaren verbeteren. Hiermee hoopt men de populatie nog te vergroten.

natuurbeleving
Contacteer ons
Geert Coninx Boswachter Natuur en Bos
Geert Coninx Boswachter Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘meer, beter en samen' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!