Natuur en Bos kondigt extra controles aan op loslopende honden.

Hou uw hond aan de lijn!

Een gewaarschuwd persoon is er twee waard. De boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos houden de komende twee weekends extra toezicht op loslopende honden. Verschillende reeën en reekalfjes werden zwaargewond of dood aangetroffen na een aanval door loslopende honden, om nog te zwijgen over de minder zichtbare schade aan grondbroedende dieren. Daarom roept Natuur en Bos op tot meer verantwoordelijkheidszin bij sommige baasjes. Honden horen in bossen en natuurgebieden aan de leiband, loslopen kan enkel in de voorziene hondenlosloopzones. 

Veel mensen trekken de natuur in. Fietsers, ruiters, spelende kinderen en ook heel wat wandelaars vergezeld van hun trouwe viervoeter. Het is heel belangrijk dat honden, hoe groot of klein ze ook zijn, aan de leiband blijven. Dit zowel voor de natuur, voor andere bezoekers als voor zichzelf. 

Bescherm de natuur, andere bezoekers en je eigen dier 

Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren… en ook reekalfjes. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Soms is de schade die een loslopende hond aanricht niet zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die er mee in aanraking komen angstig. Hierdoor keert een ouderdier soms niet (tijdig) terug naar het jong, waardoor het verhongert en sterft. 

Hondeneigenaars gaan er maar al te vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Maar ook andere bezoekers, zeker jongere kinderen, zijn niet altijd opgezet met loslopende honden en schrikken bij het zien van loslopende honden.

Tenslotte is het ook voor de hond zelf aan te raden om aan de leiband te lopen in bos en natuur. Een loslopende hond kan sneller geïnfecteerd worden door parasieten die in het struikgewas schuilen, zoals teken. Of hij kan plots de straat op rennen met alle gevolgen van dien.

Meer dan 500 inbreuken per jaar 

De voorbije twee jaar stelden onze natuurinspecteurs en boswachters gevoelig meer inbreuken vast met betrekking tot loslopende honden dan in eerdere jaren. In 2021 en 2020 noteerden ze respectievelijk 573 en 622 overtredingen, in 2019 waren dat er maar 235. Wellicht spelen de stijgende bezoekersaantallen een rol, alsook de verscherpte aandacht van de handhavingsdiensten op de problematiek.

Verscherpte controles 

Daarom houdt Natuur en Bos de komende weekends verscherpt toezicht. De dienstdoende boswachters en natuurinspecteurs zullen twee weekends extra controles uitvoeren. Belangrijk: wie zijn hond niet aanlijnt riskeert een boete van € 75. Een bedrag dat bij recidive of meer dan één hond verder kan oplopen. 

Samen voor een betere natuur. Doe jij ook mee?

De natuur in Vlaanderen is schaars en kwetsbaar, maar toch willen veel mensen ervan genieten. Wandelaars, ruiters, mountainbikers, geo-cachers, vogelspotters, iedereen wil graag zijn of haar hobby in onze natuur beoefenen. Dat is enkel mogelijk als we ons aan bepaalde afspraken houden. Blijf op de paden, zo zorgen we voor enige rust voor alle planten en dieren in die natuur. Creëer als fietser of wandelaar geen extra sluikpaadjes. Neem je afval terug mee naar huis en maak geen overbodig lawaai. En vooral: wees hoffelijk voor elkaar. De natuur is er voor iedereen!

Meer informatie, locaties van de hondenlosloopzones en handige tips op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband.

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!