Nationale Biodiversiteitschallenge is een succes. Al meer dan 200.000 waarnemingen genoteerd!

Natuur en Bos daagt burgers uit om een half miljoen keer onze natuur te bingen.

Vandaag is de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Biodiversiteit houdt onze wereld gezond en in evenwicht. Een grote diversiteit aan planten en dieren in onze natuur is dus belangrijk. En daarom roepen het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt samen met 12 andere natuurpartners uit het LIFE-project Belgium For Biodiversity op om tijdens de ‘Nationale Biodiversiteitschallenge’ de natuur massaal te bingen. En dat betekent kijken naar de planten en dieren rondom ons, ze observeren en die waarneming delen! Zo leren we onze natuur beter kennen, maar brengen we de biodiversiteit ook in kaart.

De challenge startte vorige week zaterdag, op de eerste dag van de Week van de Biodiversiteit. Na 4 volle campagnedagen stond de teller dinsdagavond op 210.000 waarnemingen van bijna 6.000 verschillende soorten.

Top 3 insecten

  1. fraaie schijnbok
  2. zevenstippelig lieveheersbeestje
  3. zwartpootsoldaatje

Top 3 planten

  1. robertskruid
  2. vingerhoedskruid
  3. geel nagelkruid

Top 3 reptielen en amfibieën

  1. alpenwatersalamander
  2. bruine kikker
  3. geelbuikvuurpad

Top 3 vogels

  1. tjiftjaf
  2. zwartkop
  3. merel

De meeste waarnemingen werden voorlopig in de provincie Antwerpen gedaan, met om en bij de 40.000 waarnemingen. De provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant volgen op een 2e en 3e plaats met respectievelijk 31.500 en 28.000 waarnemingen.

Zoveel waarnemingen betekent ook een hogere kans op bijzondere beestjes! In de Ijzermonding werd afgelopen zondag de zeer zeldzame Terekruiter waargenomen. Verschillende deelnemers hadden dit gezien, waardoor enkele vogelliefhebbers een kijkje gingen nemen. De vogel is in België en heel West-Europa een zeldzame gast. In de Vallei van het Merkske riepen honderden boomkikkers, deze soort was jarenlang uitgestorven, maar werd met succes teruggebracht via een herintroductieproject en nam nadien spectaculair toe. In Lier zat afgelopen zondag een Noordse nachtegaal te zingen. Deze doortrekker was een beetje afgedwaald en is ook opnieuw vertrokken. De vogel is zeker niet elk jaar in België waar te nemen: uitzonderlijk dus.

“Ondertussen zijn er ongeveer 13.000 bijdragers in de challenge,” aldus Jeroen Denaeghel, woordvoerder bij Natuur en Bos. “Dat al deze mensen naar buiten trekken om foto’s te maken van hun waarnemingen en hun bevindingen met ons delen, is een grote meerwaarde voor monitoring van biodiversiteit. Wij zijn uiteraard tevreden met de meer dan 200.000 waarnemingen, maar leggen graag de lat hoog genoeg: ons streefdoel is tegen zondagavond 26 mei de kaap van 500.000 waarnemingen te ronden. Ga dus zeker eens kijken op www.weekvandebiodiversiteit.be en doe zelf ook mee!”

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!