Minister Schauvliege reserveert 750.000 euro voor meer natuur in Vlaanderen

Minister Schauvliege reserveert 750.000 euro voor meer natuur in Vlaanderen

Vlaanderen zet in op het behoud en het versterken van zijn natuur. Lokale overheden spelen hierbij een belangrijke rol. Daarom heeft minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege, ook dit jaar aan het Agentschap voor Natuur en Bos gevraagd om een projectoproep uit te werken die steden en gemeenten met creatieve en innovatieve groenprojecten een financiële duw in de rug geeft. In 2018 zal de minister op die manier in totaal 750.000 euro subsidies geven aan steden en gemeenten.

Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege wil steden en gemeenten aanmoedigen om te werken aan een groener Vlaanderen. Ze gaf daarom opdracht aan het Agentschap voor Natuur en Bos om ook dit jaar de projectoproep ‘Natuur in je Buurt’ te lanceren. Deze focust op het groen inrichten van openbare ruimtes in de bebouwde, verstedelijkte ruimte.

750.000 euro voor innovatieve groenprojecten

Met de projectoproep Natuur in je Buurt gaat minister Schauvliege op zoek naar innovatieve groenprojecten die zorgen voor een kwaliteitsvolle publieke ruimte, meer natuur en een verhoogde biodiversiteit. De projecten verhogen op die manier de leefbaarheid van onze steden en gemeenten en zorgen voor natuurgebaseerde oplossingen voor klimaatadaptatie
Opdat de projecten hun functie zouden hebben binnen een goed functionerende groenblauwe structuur beveelt het Agentschap voor Natuur en Bos aan om ze uit te werken binnen het grotere kader van een gemeentelijk groenplan. Kindgerichte en kindvriendelijke groenprojecten zijn ook dit jaar extra welkom.

Ook in 2018 kiest een professionele jury één Vlaamse laureaat en tien provinciale laureaten (twee per provincie). Zij krijgen respectievelijk € 250.000 en € 50.000 om hun project te realiseren. Gemeenten kiezen zelf of ze een project indienen voor de titel ‘Vlaamse laureaat’ of voor de titel ‘provinciale laureaat’.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw: “Met Natuur in je Buurt ijvert het Agentschap voor Natuur en Bos voor meer en betere natuur dicht in de buurt van mensen. Parken en tuinen, stadsbossen, volkstuinen, maar ook straten en pleinen, bedrijventerreinen, begraafplaatsen, … kunnen voor meer natuur in steden en gemeenten zorgen. Ze komen dan ook allemaal in aanmerking voor de projectoproep.”

Steden, gemeenten, provincies, OCMW’s, polders en wateringen, kerkfabrieken en universiteiten kunnen hun projectvoorstellen indienen bij het Agentschap voor Natuur en Bos tot 14 september 2018.

De selectiecriteria voor de projectvoorstellen en de infobundel vindt u op www.natuurenbos.be/projectoproep-groen.

subsidies
Contacteer ons
Marie-Laure Vanwanseele Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos
Marie-Laure Vanwanseele Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘meer, beter en samen' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!