Loop tot een halve marathon door de natuur van Duinengordel

Loop tot een halve marathon door de natuur van Duinengordel

Nieuwe 100% Natuurloop met lussen van 3 tot 21 km onverhard loopplezier!

De lokale besturen van Maaseik en Oudsbergen, Duinengordel, Natuur en Bos, Sport Vlaanderen en ambassadrice Imana Truyers openden op zaterdagavond 22 juni de gloednieuwe 100% natuurloop Duinengordel. Naar aanleiding van deze opening namen meer dan 150 lopers deel aan de Mizomerrun.

De 100% natuurlopen vormen een permanent parcours dat lopers langs unieke natuur in Vlaanderen brengt. Dit is de 3de natuurloop in de provincie Limburg, maar op Vlaams niveau de eerste van deze omvang én de keuze voor ook lange afstanden. Zo kan je voor het eerst genieten van één lus in de natuur van maar liefst 21 km! Met de 8 andere afstanden is er voor ieder wat wils, van 3 km tot een halve marathon.

Alle lussen samen zijn goed voor 92 km aan bewegwijzerde routes.

Natuur en Bos wil samen met Sport Vlaanderen verder werken aan extra omlopen. Bedoeling is om mensen al sportend dichter bij de natuur te brengen.

Gezonde lucht tanken in het groen

Natuur maakt mensen gezonder, dat is duidelijk bewezen en dat ook sporten goed is voor het lichaam, staat al lang niet meer ter discussie. Het stond dus in de sterren geschreven dat deze twee sectoren elkaar zouden ontmoeten. De ontwikkeling van deze natuurloop is een mooi resultaat van die samenwerking. Natuurlopen zijn permanente uitgestippelde looproutes dwars door prachtige Vlaamse natuur.

Natuur is om ervan te genieten, om in te wandelen, te fietsen, te spelen, te sporten... Het is dan ook belangrijk dat er een mooi aanbod aan toegankelijke natuur is. Tijdens het joggen in deze gebieden kan iedereen genieten van het gevarieerd landschap.

‘Ik loop al van kinds af aan in de duinen en het lopen betekent voor mij een vorm van vrijheid, rust en inspanning op hetzelfde ogenblik. Ik ben als ambassadrice van deze natuurloop dan ook enorm blij dat vanaf vandaag volwassenen en kinderen kunnen genieten van deze bewegwijzerde parcours in de prachtige Duinengordel,’ aldus atlete Imana Truyers.

Natuurloop Duinengordel

De natuurloop Duinengordel bestaat uit 9 lussen. Je kan kiezen uit afstanden van 3 tot 21 km.

Duinengordel is een unieke natuurkern in het noordoosten van Limburg. Dit heuvelachtig en onstuimig gebied van 3.000 ha strekt zich uit over Oudsbergen, Maaseik en Bree. Hier wisselen gouden landduinen, diepblauwe vennen, paarsbloeiende heide en uitgestrekte bossen zich af. Te midden van deze grote verscheidenheid aan landschappen ligt de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen. Deze stijgt tot boven de boomkruinen uit en geeft een prachtig uitzicht op de ruime omgeving.

Dankzij meer dan 200 km aan bewegwijzerde routes kan je in Duinengordel eindeloos genieten en ontspannen. We denken dan aan wandelen, fietsen, paardrijden, mountainbiken. En nu dus ook lopen! Alle lussen samen zijn goed voor 92 km aan bewegwijzerde routes. Duinengordel is een plek waar je topnatuur avontuurlijk beleeft!

Je kiest eerst je afstand en gaat na via welke startplaats je best vertrekt. Het gaat om volgende afstanden: 3, 5, 7, 9, 12, 15, 17 en 21 km. De routes zijn zo ingepland dat drukke wegen oversteken niet hoeft. Een aantal startlocaties sluit dicht aan bij woonkernen: van Meeuwen tot Waterloos en van Opglabbeek tot Opitter. Met de toenemende populariteit van marathonlopen, triatlon en trail is ervoor gekozen om onverharde trainingsmogelijkheden aan te bieden. Zo is er met 15 km een Vennentrail waarbij je idyllische regenwatervennen passeert. De 17 km lange Ittertrail loopt deels over de steilrand van het Kempische plateau en heeft best pittige hoogteverschillen. Tot slot is er de halve marathon die je naar de Oudsberg brengt en je uitdaagt met goudgele duinen.

Op vraag van lokale sportclubs en joggers is ervoor gekozen om het netwerk in beide richtingen te bewegwijzeren. Alle terreincommunicatie is voorzien met zwarte pijlen, met daaronder de aanduiding van de afstand. 

Sport ligt in onze Natuur

Met deze slogan wensen Natuur en Bos en Sport Vlaanderen verder in te zetten op het sportief en recreatief medegebruik van onze mooie natuur- en bosgebieden. Uiteraard wordt hierbij steeds rekening gehouden met de draagkracht van het gebied.

De natuurlopen leveren alvast het bewijs dat sport en (top)natuur hand in hand kunnen gaan. Sporters beleven meer, zeker in de natuur!

In de komende jaren plannen Natuur en Bos en Sport Vlaanderen nog verschillende 100% natuurlopen.

natuurbeleving
Contacteer ons
Koen Thijs Regiobeheerder Natuur en Bos
Sandra Vandereet Coördinator promotiedienst Limburg
Luc Flipkens Coördinator Duinengordel
Koen Thijs Regiobeheerder Natuur en Bos
Sandra Vandereet Coördinator promotiedienst Limburg
Luc Flipkens Coördinator Duinengordel
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.