Kooien zorgen voor herstel van waterplanten in de Kraenepoel

De laatste jaren verminderden of verdwenen een aantal soorten waterplanten in de Kraenepoel. Deze planten verdwijnen door de aanwezigheid van watervogels zoals ganzen en eenden die deze beschouwen als een delicatesse. Om de kansen voor de waterplanten in de vijver te verhogen, werden de voorbije weken 9 kooien gemaakt. Deze kooien werden over de planten heen gezet en zorgen ervoor dat watervogels deze planten niet meer kunnen opeten. Op die manier krijgen de waterplanten meer kansen om zich te vestigen en kan onderzocht worden of een aantal waterplanten, zich opnieuw kunnen vestigen en/of uitbreiden in de Kraenepoel.

Hogere biodiversiteit in de vijver

De Kraenepoel is de laatste van tientallen veldvijvers waarmee in de middeleeuwen het Bulskampveld, het uitgestrekte heideveld van Aalter tot Brugge, bezaaid was. Niet alleen om zijn cultuurhistorische waarde is deze vijver belangrijk, maar ook omdat er uitzonderlijke natuur aanwezig is. Via een aangepast beheer wordt hier gewerkt aan Europese topnatuur. Dankzij het beheer zal er op termijn een structuurrijkere vegetatie ontstaan met waardevolle plantensoorten. Zo verhoogt de biodiversiteit in de vijver. Huidige onderzoek van de vijver toont aan dat we hier nog een behoorlijke weg te gaan hebben.

De plaatsing van de kooien gebeurde in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij en de beheerders van de vijver (gemeentebestuur Aalter en het Agentschap voor Natuur en Bos voor de zuidelijke helft en met een privé-eigenaar voor de noordelijke helft).

Hans Vansteenbrugge

Boswachter

Gemeentebestuur Aalter

cel Wegen en domeinen

Klaar Meulebrouck

Regiobeheerder Zandig Vlaanderen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!