Kasteeldomein van Gaasbeek krijgt zijn eigen wijn

Natuur en Bos gaat een unieke samenwerking aan voor het beheer van de wijngaard op de heuvelflank aan het Kasteel van Gaasbeek. De eerste wijnen gaan ten vroegste in 2021 op de fles.

De wijngaard op de heuvelflank van het Kasteel van Gaasbeek ligt er wat verlaten bij. Daar komt binnenkort verandering in. Natuur en Bos sloot een samenwerking af met Wijndomein Dappersveld-Woestijn uit Elingen en Gooik. De volgende 25 jaar zullen wijnmakers Eric Geyssens en Sam Dehandschutter de wijngaard beheren.

In 2013 startten Eric en Sam met hun eigen wijngaarden. Intussen hebben zij  heel wat ervaring met wijnbouw en wijnmakerij en zijn ze klaar voor een volgende stap. De samenwerking is voor Sam en Eric een mooie toevoeging aan hun wijngaarden in Elingen (Dappersveld) en Gooik (Woestijn).

Sam: “We willen de wijngaard aan het kasteel in ere herstellen door er natuurlijk gemaakte en mousserende wijnen te produceren”.
“Een mooie uitdaging , want de ooit aangelegde terrassen zijn intussen in slechte staat en ook de planten werden er al enkele jaren niet meer optimaal onderhouden. De wijngaard had dan ook vooral een sierfunctie en werd niet onderhouden met het oog op een goede en duurzame productie”, voegt Eric toe.

Net als de andere wijngaarden van de Pajotse wijnboeren zal ook deze wijngaard zo natuurlijk mogelijk beheerd worden zonder  herbiciden, pesticiden of insecticiden. Dat zal  een gezond en ecologisch biotoop creëren voor insecten, andere dieren en planten, wat de natuur, de druivenstokken en uiteindelijk ook de wijn ten goede komt.

Wim De Maeyer, regiobeheerder Natuur en Bos: “Bij het Kasteel van Gaasbeek hoort al eeuwenlang een wijngaard. Deze heeft dus een historische waarde. Het onderhoud van de wijngaard is zeer specifiek en arbeidsintensief. Daarom sloot Natuur en Bos, dat het kasteeldomein beheert, een overeenkomst af met Dappersveld-Woestijn. We hebben er alle vertrouwen in dat zij de wijngaard degelijk gaan beheren, met verstand van zaken en ecologisch verantwoord. Zo kunnen zowel parkbezoekers als wijnliefhebbers ten volle genieten. We kijken al uit naar de eerste toost!”

Marleen Evenepoel, administrateur-generaal Natuur en Bos: “Natuur kan en moet je beleven met al je zintuigen. Je kan natuur zien, horen, ruiken, voelen, maar ook proeven. Pluktuinen zijn daar een mooi, gekend voorbeeld van. Maar er zijn ook kruidentuinen en nu dus deze wijngaard met binnen een paar jaar lekkere wijn. Het zorgt er allemaal voor dat het belevingsaanbod groter wordt en meer mensen van de natuur kunnen genieten. Nu en in de toekomst.”
 

Meer info:

Hilde Groenweghe

Natuur en Bos

Sam Dehandschutter

Dappersveld-Woestijn

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!