INDIEN STORMGEVAAR CODE ORANJE: toegang tot parken en bossen verboden

Het KMI voorspelt stormweer op zondag 9 februari. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid vraagt dan ook aan recreanten om de voorspellingen nauwlettend in de gaten te houden en bij code oranje niet naar het bos te gaan. Door hevige rukwinden kunnen takken afbreken en bomen omvallen, hetgeen gevaarlijk kan zijn voor onze natuurbezoekers. In de toegankelijkheidsregelingen van onze natuurgebieden wordt dan ook vermeld dat de toegang ervan op eigen risico is bij stormweer.

Als de voorspellingen kloppen dan zal het zondagnamiddag zeer zwaar stormen. Dat zou meteen de eerste grote storm zijn sinds vorige zomer. Natuur en Bos vraagt daarom aan recreanten om extra waakzaam te zijn. De bomen hebben nog weinig wind te verduren gekregen en er hangen dus nog flink wat kwetsbare takken aan de bomen. Daarnaast is het zeer nat door de vele regen van de voorbije weken, waardoor bomen minder stevig in de grond geworteld zijn. Een hevige storm zou dus flink wat schade kunnen veroorzaken. Bij code oranje en/of rood is het totaal onverantwoord om in een bos te gaan wandelen. Natuur en Bos roept daarom op om dat niet te doen.

De verschillende waarschuwingsfases zijn te vinden op de website van het KMI, bij de waarschuwingen: www.meteo.be/nl/weer/waarschuwingen. Daar word je tijdig ingelicht over mogelijk stormweer in België. Bij code oranje en rood wordt het ook vermeld op www.natuurenbos.be/waarschuwingen, en op de pagina's van onze natuurgebieden.

Ook na een storm kan het gevaarlijk zijn in bos, park of natuurgebied doordat her en der afgevallen takken of omgewaaide bomen kunnen liggen. We proberen die zo snel mogelijk op te ruimen, maar vragen begrip voor moeilijker toegankelijke of beschadigde paden kort na het stormen.

Marie-Laure Vanwanseele

Woordvoerder Natuur en Bos

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!