In het Meerdaalwoud spelen kinderen vanaf vandaag op het allereerste ‘Multimovepad’

In het Meerdaalwoud spelen kinderen vanaf vandaag op het allereerste ‘Multimovepad’

Bewegen, spelen en ontdekken in de natuur

In aanwezigheid van Vlaams minister van Natuur en Vlaams minister van Sport openden de agentschappen Natuur en Bos en Sport Vlaanderen het allereerste Multimovepad in Vlaanderen. Ter hoogte van onthaalpoort De Torenvalk in het Meerdaalwoud speelden vele kinderen dit beweegpad in onder een stralende lentezon. Het Multimovepad is het resultaat van een intense samenwerking tussen Sport Vlaanderen en Natuur en Bos: samen willen we er kinderen tot bewegen aanzetten in een natuurlijke omgeving. Het pad brengt een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving. In de namiddag kwamen honderden kinderen genieten van de buitenspeeldag die er georganiseerd werd door de gemeente Oud-Heverlee, Natuur en Bos, Sport Vlaanderen en Ketnet.

Bewegen is gezond en … natuurlijk goed

Bewegen is goed voor iedereen en dat geldt zeker en vast ook voor onze kinderen. Het kan altijd en overal, het is een sociaal gebeuren waarbij op een ontspannen en gevarieerde manier kinderen plezier maken. Veel bewegen (zeker in de natuur) is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van de motorische vaardigheden. Kinderen leren al spelend, springen en landen, rollen, glijden, maar ook snelheid en hoogte inschatten.

Vlaamse kinderen spelen helaas veel minder buiten dan vroeger en lijden meer dan ooit aan een chronisch tekort aan natuur.

De natuur en de buitenomgeving is nochtans het perfecte medicijn om tot rust te komen, te herbronnen of net om energie te tanken.

Zowel de natuur als bewegen heeft onmiskenbaar een positief effect op je gezondheid. Natuur en Bos en Sport Vlaanderen hebben daarom de handen in elkaar geslagen om een nieuw concept te creëren; het Multimovepad.

Multimovepad én de Helden van Ketnet

Met het Multimovepad willen we kinderen van 3 tot 12 jaar op een leuke en ontspannende manier laten bewegen in een natuurlijke omgeving.

Het eerste Multimovepad in Vlaanderen installeerden we ter hoogte van de onthaalpoort De Torenvalk. Langsheen een wandelpad van net geen 2 km dagen we met verschillende houten constructies de kinderen uit om op ontdekking te gaan. Daarbij oefenen ze meteen de 12 bewegingsvaardigheden van Multimove uit. Op de klim- en stappalen, de schommel, de xylofoon, de reuzekatapult, de evenwichtsbalk, … leren ze o.a. volop klimmen, springen en landen, glijden, slaan, trekken en duwen, wandelen en lopen.

Uiteraard kan je het ook gewoon als wandelpad gebruiken. Ideaal dus voor de ouders en begeleiders van de spelende kinderen om even de benen te strekken. Het Multimovepad is voorzien van de nodige bewegwijzering waardoor de pagadders de weg niet kwijt kunnen raken. Ze hoeven alleen de kikker te volgen.

Het Multimovepad Meerdaalwoud brengt een mooie mix tussen open grasvlakten en een stuk speelbos. In het speelbos kunnen de kinderen, net als in anders speelzones, uiteraard ook naar hartenlust kampen bouwen en ravotten.

Gloria en Wout maken deel uit van De Helden. De Helden van Ketnet zijn 4 avontuurlijke vrienden die bekend en geliefd zijn bij de Ketnetters dankzij hun sterke stunts, slimme experimenten en zotte stoten. Ze kwamen vandaag langs en vonden het pad na intensief testen alvast supercool. Het pad is bij deze dan meteen ook ‘Helden proof’.

Buitenspeeldag

De gemeente Oud-Heverlee organiseerde dit jaar in nauwe samenwerking met Sport Vlaanderen en Natuur en Bos de buitenspeeldag op de site van de Torenvalk. Uiteraard vormde het gloednieuwe Multimovepad het kloppende hart binnen dit evenement. Voor de gelegenheid werd vanaf de nieuwe uitkijktoren een heuse hangglide geïnstalleerd. De ministers van Natuur en Sport toonden in de voormiddag het goede voorbeeld en vlogen na de officiële opening van het Multimovepad de Buitenspeeldag in. Verder stonden tal van workshops en activiteiten op het programma; kampen bouwen, wilgenhutten vlechten, avontuurlijk touwenparcours, … Kinderen genoten met volle teugen van het uitgebreide speelaanbod.

Onthaalpoort De Torenvalk

Onthaalpoort de Torenvalk vormt het sluitstuk van de structuurvisie voor het Meerdaalwoud en het Heverleebos die de natuurontwikkeling én natuurbeleving naar een hoger niveau wil tillen.

Om de bosbezoeker nog meer van de Europese topnatuur in het Meerdaalwoud en Heverleebos te laten genieten werden eerder al o.a. 2 kleinere onthaalpoorten, een 100% natuurloop, bivakzone, … ingericht. Een authentieke natuurbeleving met respect voor de natuur staat hier centraal.

Met zijn sobere Scandinavische look trekt de onthaaltoren de aandacht. De bezoeker wordt er uitgenodigd om in dit gebied te komen sporten, zonnen, bewegen en spelen, picknicken of gewoon van de omgeving te genieten. De toren is volledig opgebouwd uit inheems hout en heeft een eigen waterzuivering. Iedere derde zondag van de maand is hij het vertrekpunt van natuurgerichte activiteiten door de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.

Beweegvriendelijk inrichten van de (groene) openbare ruimte

Beide agentschappen willen de aanleg van de Multimovepaden zoveel mogelijk in een natuurlijke omgeving zien gebeuren. We willen de steden en gemeenten en andere overheden mee stimuleren om de (groene) openbare ruimte beweegvriendelijk in te richten. Zéér binnenkort lanceren beide agentschappen een draai- en inspiratieboek om aan de slag te kunnen gaan met het creëren van een Multimovepad.

natuurbeleving
Contacteer ons
Lieven Lanszweert Communicatiedeskundige - Natuur en Bos
Sofie De Bock Coördinator Multimove - Sport Vlaanderen
Lieven Lanszweert Communicatiedeskundige - Natuur en Bos
Sofie De Bock Coördinator Multimove - Sport Vlaanderen
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert bijna 45.500 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal ruim 87.000 hectare bos of natuurgebied.