In Gerheserbossen en -heide spelen kinderen vanaf vandaag op het nieuwe ‘Multimovepad’

In Gerheserbossen en -heide spelen kinderen vanaf vandaag op het nieuwe ‘Multimovepad’

Deze namiddag werd het gloednieuwe multimovepad ingespeeld door kinderen tijdens hun multimoveles. Het multimovepad is ontstaan na een intense samenwerking tussen de gemeente Leopoldsburg, Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, Sport Vlaanderen en de Winning om kinderen tot bewegen aan te zetten in een natuurlijke omgeving. Het pad brengt een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving en is een onderdeel van de vernieuwde en heringerichte speelzone. De opening vond plaats tijdens de Week van het Bos die in het teken staat van ravotten.

Iedereen naar buiten

Ravotten in het groen heeft niets dan voordelen: het is goed voor lichaam en geest.  Toch brengen kinderen veel minder tijd buiten door dan vorige generaties. Kinderen spelen minder buiten, gaan minder het bos in om zich te verstoppen, te ravotten of kampen te bouwen.

 “Ik geef de liefde voor bossen en de natuur mee met de paplepel. Want de bossen zijn de grootste bondgenoten van onze kinderen. Met de Week van het Bos willen we zoveel mogelijk kinderen naar buiten krijgen om te genieten van en te spelen in onze prachtige natuur. Onbekend is onbemind. Er is niets beter dan ravotten in het bos om zo jong als het kan de kiem te leggen voor de liefde voor bos en natuur. We hopen op deze manier dan ook de eerste waardering voor een groen(er) Vlaanderen te oogsten” aldus Zuhal Demir, Vlaams minister van Natuur.

Vernieuwde speelzone met ‘vossenkamp’ en ‘everzwijnkamp’

Op vraag van vele jeugdverenigingen die Jeugdverblijf Kampidoe bezochten werd beslist om het speelbos aan de overzijde van de Zwarte Spechtstraat aantrekkelijker te maken. Door houtexploitatie, de sterke ondergroei en de opkomst van bramen was het speelbos immers niet meer veilig en voldoende toegankelijk voor spelende kinderen.

Naast een aantal open plekken voor kleine activiteiten werden ook 2 kampen met een takkenwal gecreëerd. Enkele creatieve geesten ontwikkelden op deze manier het ‘vossenkamp’ en het ‘everzwijnkamp’. Het bospad in de speelzone werd hersteld en aan de buitenzijde van de speelzone werd takhout gestapeld in functie van de veiligheid. De bomen langs de wandelpaden werden gesnoeid en waar nodig werd een veiligheidskap uitgevoerd.

Multimovepad

Naast alle inrichtingswerken in de speelzone werd ook een gloednieuw multimovepad ontwikkeld. Dit bewegwijzerd multimovepad, van ongeveer 1,2 kilometer, start ter hoogte van zwembad De Merel (Zwarte Spechtstraat 57, Leopoldsburg). Door de klim- en stappalen, de evenwichtsbalk, de verspringbak, de katapult, schommel en in de evenwichtsbak … leren kinderen o.a. volop klimmen, springen en landen, glijden, slaan, trekken en duwen, wandelen en lopen. Arbeiders van de hierboven vermelde partners legden hierbij de nodige creativiteit aan de dag.

natuurbeleving
Contacteer ons
Dany Ruysen Boswachter Natuur en Bos
Lieven Lanszweert Coördinator Week van het Bos - Natuur en Bos
Dany Ruysen Boswachter Natuur en Bos
Lieven Lanszweert Coördinator Week van het Bos - Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert bijna 45.500 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal ruim 87.000 hectare bos of natuurgebied.