Hyacintenfestival slaat jaartje over door corona

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir besliste in overleg met Natuur en Bos van de Vlaamse overheid om het Hyacintenfestival dit jaar niet te laten doorgaan. De stad Halle werd hierbij, als grootste partner door het Hallerbos, nauw betrokken. De hyacintenbossen in het zuiden van Vlaanderen - van het Heuvelland tot het Hallerbos - lokken jaarlijks in april en mei duizenden bezoekers, uit binnen- en buitenland. Om die toestroom ten tijde van corona te vermijden, roept de minister op om dit jaar de hyacinten niet te gaan bekijken.

Bijzondere tijden vragen bijzondere maatregelen. Terwijl de organisatoren van het Hyacintenfestival de voorbije drie edities de vele bezoekers - jong en oud - met open armen ontvingen en in goede banen leidden om de kwetsbare plantjes zo goed mogelijk te beschermen, vragen zij nu uitdrukkelijk om de hyacinten links te laten liggen.

Minister Demir: “Jaarlijks toveren de wilde hyacinten verschillende bossen in Vlaanderen, met het Hallerbos op kop, om tot een prachtig paars tapijt. Van half april tot begin mei heerst er in deze bossen dan ook een drukte van jewelste. Hierdoor wordt het naleven van de geldende maatregelen met betrekking tot social distancing zeer moeilijk, zoniet onmogelijk. De veiligheid voor zowel bezoekers, als vrijwilligers en de medewerkers van Natuur en Bos komt hiermee in het gedrang. In deze bijzondere tijden is het eenvoudigweg onverantwoord om dan het Hyacintenfestival zonder meer te laten doorgaan. Dat neemt niet weg dat de hyacinten uiteraard gewoon bloeien. Daarom vragen we expliciet om de hyacinten dit jaar niet te gaan bewonderen.”

De regels blijven gelden en zullen gehandhaafd worden

Mensen uit de buurt die te voet of met de fiets één van de bossen waar de hyacinten bloeien bezoeken, willen we, zoals steeds, verzoeken om de natuur volop te koesteren. Blijf dus op de paden, pluk zeker geen bloemen, hou je hond aan de leiband en neem eventueel afval mee naar huis. Boswachters en natuurinspecteurs van Natuur en Bos zullen hier ook op toekijken.

De groenarbeiders en boswachters van Natuur en Bos krijgen jaarlijks de steun van tientallen vrijwilligers die de hyacintenbezoekers informeren en begeleiden. Zij zijn elk jaar erg gemotiveerd om mee te zorgen voor ‘hun’ bos. Nog meer dan anderen doet het hen pijn dat het hyacintenfestival niet door gaat, maar zij begrijpen goed dat dit de enige logische conclusie was. We willen uiteraard ook hun gezondheid niet op de proef stellen, en hopen hen volgend jaar opnieuw te betrekken.”, stelt Patrick Huvenne, regiobeheerder bij Natuur en Bos.

Gevolgen vooral voelbaar in en rondom het Hallerbos

Het Hallerbos is dé plek in Vlaanderen met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten, gekend over de hele wereld.

Marc Snoeck, burgemeester van de stad Halle: “Tijdens de hyacintenbloei hebben we de voorbije jaren tal van initiatieven genomen. Denk aan het inschakelen van de shuttlebussen van De Lijn, stewards die de bezoeker begeleiden, extra WC’s, extra parkings, bewegwijzering naar het Hallerbos en initiatieven van onze lokale middenstand. Deze faciliteiten zijn allemaal geannuleerd. Wij dringen er ook op aan om niet van over het hele land richting het Hallerbos te komen. Daar zullen onze politiediensten extra op toezien en wie van ver komt terug sturen. Volgens de actuele richtlijnen mag je immers de wagen niet nemen om je te verplaatsen om naar het bos te komen. Dat is namelijk geen noodzakelijke verplaatsing. Volgens de geldende regels kunnen enkel mensen uit de buurt het bos te voet of per fiets bereiken. Wij betreuren ten zeerste dat we deze beslissing moesten nemen, maar vragen hiervoor aan iedereen begrip. We hopen in 2021 zoals de afgelopen jaren opnieuw een prachtig Hyacintenfestival te kunnen organiseren.”

Filip Hubin

Natuur en Bos

Marc Snoeck

burgemeester Halle

Bram Vandenbroecke

schepen van toerisme Halle

Andy Pieters

woordvoerder – adjunct-kabinetschef Vlaams minister Zuhal Demir

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!