Hoe effectief zijn voorjaarsvallen in de strijd tegen Aziatische hoornaar?

Natuur en Bos en INBO zoeken extra deelnemers voor burgeronderzoek in 2025

Begin 2024 lanceerde het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos een burgerwetenschapsproject om de effectiviteit van lentevallen voor koninginnen van de Aziatische hoornaar in kaart te brengen. In de strijd tegen de Aziatische hoornaar werden toen in heel Vlaanderen lentevallen verdeeld. Het project moet de selectiviteit van die voorjaarsvallen voor de koninginnen nagaan. In welke mate doet de vangst het aantal nesten afnemen en vangen deze vallen ook andere insecten dan de Aziatische hoornaar?

Een jaar later starten de onderzoekers met de eerste resultaten in de hand aan de volgende fase van het onderzoek.

Eerste resultaten 

De eerste fase van het onderzoek liep in het voorjaar van 2024. In totaal telde het project tijdens een periode van in totaal 16 weken, 1.227 deelnemers. Zij registreerden 1.628 vallen en in die vallen vingen de deelnemers in totaal 3.882 koninginnen.

Dit is een beperkte eerste steekproef die het INBO en Natuur en Bos in staat stelt om eerste inzichten te formuleren op basis van de rapportering. Het is duidelijk in welke periode en waar het meeste aantal koninginnen in de vallen vliegen.

Figuur 1 toont aan dat de piek van de vangsten van koninginnen zich situeerde in de eerste weken van mei. In figuur 2 zien we dat Oost- en West-Vlaanderen het meeste aantal vangsten registreerden.

Nieuwe fase voor burgeronderzoek: extra ‘vangers’ gezocht!

De data van één voorjaar volstaan niet om de nodige inzichten te verwerven. Hier is langduriger onderzoek en dus meer data voor nodig. Daarom gaat ook in 2025 het onderzoek verder.

Iedereen in Vlaanderen die een lenteval heeft, kan zich vanaf 1 maart 2025 registreren via MijnTuinlab.be

Na registratie kan iedereen die een lenteval heeft en Aziatische hoornaars vangt in de periode van 1 maart 2025 tot en met 31 mei 2025 zijn data ingeven.

Meer informatie

Nicolas Pardon

Agentschap voor Natuur en Bos

Tim Adriaens

Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!