Het Kasteel Ter Rijst in Heikruis wordt grondig gerestaureerd

Het Kasteel Ter Rijst in Heikruis wordt grondig gerestaureerd

Het eeuwenoude kasteel Ter Rijst, midden in het gelijknamige domein in Heikruis (Pepingen) krijgt vanaf 1 april 2018 een grondige restauratiebeurt.

Tegen 1 juni 2019 moet het kasteel in zijn nieuwe kleedje zitten. De restauratie kost 5 miljoen euro en is een samenwerking tussen het Departement Cultuur en de eigenaar, het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het kasteel ligt in het 100 hectare grote Ter Rijst, één van de prachtigste natuurparken van het Pajottenland, een uniek bosreservaat en een paradijs voor vogelspotters. Al in de vroege middeleeuwen stond hier een kasteel. Karel van der Noot richtte in 1869 op dezelfde plek een indrukwekkende burcht met vier forse hoektorens op. In 1869 liet burggraaf Théodore de Nieulant de Pottelsberghe de vervallen torens slopen en verbouwde hij het slot in de neoclassicistische stijl zoals we het vandaag kennen. Hij liet ook het landschapspark aanleggen.

De laatste adellijke eigenaar, burggraaf Hubert Jolly, verkocht het kasteel aan de Brusselse bouwondernemer Jean-Baptiste L’Ecluse. Die schonk het in 1981 aan de Belgische Staat, samen met het 49,5 hectare grote park en 28 hectare bos. Door de regionalisering kwam het domein in handen van de Vlaamse gemeenschap. Intussen is het uitgebreid tot ongeveer 100 hectare.

Het kasteel wordt nu volledig gerestaureerd. De voorbereidende werken zijn gestart, de eigenlijke restauratie begint op 1 april 2018 en moet klaar zijn op 1 juni 2019.

De renovatie respecteert alle functies van het kasteel: natuur, cultuur, ontmoeting.  Er komt een flexibele invulling met goed uitgeruste locaties voor optredens, ateliers, tentoonstellingen, lezingen, enz. Daarnaast zijn een aantal woongelegenheden ingeplant, die via concessies zullen toegekend worden. Het toeristische en sociale luik worden ingevuld met een vijftal B&B-kamers, een brasserie en zalen voor polyvalente activiteiten.

Deze grondige restauratie onderstreept de prominente rol van het domein Ter Rijst in de toeristische ontwikkeling van de Groene Gordel en van het Pajottenland in het bijzonder.

> Meer over Ter Rijst op www.natuurenbos.be/parkterrijst

natuurbeheer
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.