Heropening “wandelen met wielen” in Pelt

Heropening “wandelen met wielen” in Pelt

15 jaar geleden richtte de gemeente Pelt samen met de toenmalige MS-kliniek een rolstoelvriendelijk wandelpad in. Onlangs werd het volledige pad opgefrist door de gemeente in samenwerking met Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Vandaag werd het heropend. Hierdoor kan ‘Wandelen met Wielen’ weer ten volle beleefd worden.

Het doel van het project ‘Wandelen met wielen’ in de Gortenstraat was en is nog steeds dat mensen in een rolstoel er samen met familie en vrienden kunnen genieten van de gezonde boslucht. ‘De toegankelijkheid tot deze nabije, groene omgeving betekent voor veel van onze zorggebruikers een beduidende meerwaarde voor hun kwaliteit van leven. De creatieve her-opwaardering van deze ontmoetingsplek garandeert deze troef op lange termijn.’ aldus Kim Celis, algemeen directeur van De Klimroos.

Om het wandelpad opnieuw aantrekkelijk en kindvriendelijk te maken, werd het opgefrist met een aantal nieuwe elementen en verse aanplantingen. Voortaan vind je er een vlinder- en insectenvriendelijke pluktuin met bessen, noten en vruchten, en een veldje waar Kubb of petanque gespeeld kan worden. Achteraan vind je dé eye-catcher van het pad: een parasolvormig afdak boven een picknicktafel met een speciale plaats voor rolstoelen.

Her en der werden nieuwe zitbanken geplaatst en vind je er een natuurlijk speelweefsel met boomstammen en stappalen. Dit maakt het pad ook aantrekkelijk voor de jongste bezoekers. Burgemeester Frank Smeets: “De gemeente heeft hier samen met Natuur en Bos 70 000 euro in geïnvesteerd. Voor een zorggemeente als Pelt zijn dergelijke projecten vanzelfsprekend, we willen iedereen de kans bieden om zich in de buitenlucht te ontspannen.”

De volgende jaren worden er ook diverse fototentoonstellingen georganiseerd zodat de cultuurliefhebber er van kunst én rust kan genieten. De eerste tentoonstelling heet ‘Buitengewone zorg, Natuurlijk.’ Deze kwam tot stand door een samenwerking tussen De Klimroos en Lens op de Mens. Je kunt ze vanaf nu vrij bezoeken.

Bij de ingang van het wandelpad staat een kunstwerk van Linda Boonen. Dit werd onthuld door Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: “Toegankelijke natuur is één zaak, toegankelijke natuur voor alle Vlamingen is nog iets anders. Dankzij mijn vorige functie als federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen besef ik als geen ander dat toegankelijkheid voor sommigen erg uitdagend is. Voor mij is het dan ook de logica zelve dat ook mensen met een handicap met zo weinig mogelijk drempels geconfronteerd worden als ze willen genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Dat de gemeente en Natuur en Bos daarvoor in Pelt de handen in elkaar slaan juich ik dan ook enorm toe”.

natuurbeleving
Contacteer ons
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘meer, beter en samen' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!