Heraanleg lindendreef en bouw kijkhut verhogen beleving in Herkenrode

Bezoekers in Herkenrode worden aangenamer ontvangen na de heraanleg van de lindendreef en genieten van een vogelrijk zicht op de Demervallei door de bouw van een kijkhut.

Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid werkt sinds de aankoop van het domein in 1998 samen met Stad Hasselt en Herita vzw gestaag aan het herstel van de voormalige abdij van Herkenrode en de opwaardering van haar groene omgeving. Met de restauratie van de gebouwen achter de rug vormde de heraanleg van de wegen die leiden naar het poortgebouw de laatste stap in het proces. Vandaag kan de historische toegangsweg opnieuw bezoekers leiden naar het hart van het domein, want de weg doorheen de dubbele lindendreef kreeg een nieuwe afwerking in platte kasseien, geheel in de stijl van het binnenplein. Tijdens de decennialange werf lag de wegzate (het geheel van de weg) er nu eens stoffig, dan weer modderig bij. Door het vele werkverkeer was de zate ook erg breed geworden en bedreigde ze de wortels van de linden en de waardevolle begroeiing in de berm. Met de netjes afgeboorde heraanleg werd de breedte teruggebracht tot een comfortabele vier meter. Deze eerste fase in de vernieuwing van de wegeninfrastructuur op Herkenrode is nu voltooid. In volgende fasen worden de weg naar het klooster en de verbindingswegen aangepakt. Deze kroon op het werk van ruim twintig jaar investeren in historisch erfgoed kwam tot stand in samenwerking met de stad Hasselt, die de fasen twee en drie volledig voor haar rekening zal nemen.

De Demervallei op Herkenrode bestaat uit natte beemden die heel wat water- en moerasvogels lokken. Die avifauna schuwt echter de mens en laat zich slechts op afstand bewonderen. Daarom investeerde Natuur en Bos in de bouw van een kijkhut langs de Zolderse Kiezel. Deze locatie is gemakkelijk bereikbaar, heeft een kleine parking en biedt een weids zicht in de lengte van de vallei. Een lange aanloopbrug verbindt de vooruitgeschoven hut met het wandelpad. De in robuust eikenhout uitgevoerde schuilplaats beschermt niet enkel tegen de elementen, maar voorkomt vooral verstoring van de pleisterende vogels. Een zitbank en een kijkgat op kinderhoogte vergroten de aantrekkelijkheid voor minder mobiele en jonge bezoekers. Hoge bomen naast de hut werden gekapt omdat ze niet gezond meer waren. De jonge bomen en de struikopslag daarentegen werden behouden als natuurlijk gordijn voor de vallei. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is verheugd: “Vlaanderen speelt hiermee voluit natuur uit als troef en zorgt ervoor dat wandelaars en vogelspotters kunnen genieten van het landschap en de vogels zonder natuur te verstoren. Met dank aan de vele partners verhogen we zo de natuurbeleving in deze prachtige provinciehoofdplaats.”

Tom Hoebrechts

Themabeheerder natuurbeleving Natuur en Bos

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!