Groensafari in Wonderwoud op zondag 20 oktober

Groensafari in Wonderwoud op zondag 20 oktober

Neem deel aan een avontuurlijk terreinbezoek in de vierde groenpool van Gent

Op zondag 20 oktober organiseert Natuur en Bos van de Vlaamse overheid in samenwerking met de gemeente Lochristi, Stad Gent en de Vlaamse Waterweg een ‘groensafari’ in de toekomstige groenpool Wonderwoud. Tijdens deze groensafari loodsen we je graag door deze bijzondere natuur in wording! Verken samen met de makers het gebied, spot bijzondere vogels en laat je kinderen spelen en ravotten.

Natuurparels

Tijdens de groensafari krijg je de kans om een stukje van het anders afgesloten gedeelte op het grondgebied van Lochristi te verkennen, de ‘Noordwestelijke arm’ wordt die dag tijdelijk opengesteld. In deze deelzone zijn al heel wat natuurparels aanwezig. Hier kunnen bijvoorbeeld speciale planten zoals de bijenorchis en de zomerbitterling waargenomen worden. Ook de ree is er al een vaste waarde en de groene specht en buizerd laten zich er geregeld horen. In de zandige bodem zijn heel wat wilde bijensoorten aan te treffen, en tal van vlinders en libellen vliegen er rond, gebruikmakend van het gevarieerde biotoop. Geïnteresseerden kunnen hier kennismaken met de aanwezige zandheuvels, zandige waardevolle graslanden en bos.

Kernwaarden

Een globaal landschapsplan van deze toekomstige groenpool werd in 2019 afgewerkt. Kernwaarden van de plannen zijn het behoud en realisatie van waterpartijen, ruigten, natte natuur, bos, en grasland. Van de opgehoogde landingsbanen van het ‘Oud Vliegveld’ wordt een dichtbegroeid ‘Wonderwoud’ met verborgen plekken, waterrijke natuur en speelse routes gemaakt. Net daarbuiten wordt open ruimte voorzien waarin plaats is voor landbouw, begroeide grachten en kleine bosjes. Het contrast tussen de open ruimte buiten en het dichte bos binnenin, maakt van het Wonderwoud een plek van bijzondere natuurbeleving.

Troeven van het Wonderwoud

Het ontwerpteam streeft naar een goede toegankelijkheid van het gebied via centrale fiets- en wandelpaden, met heel wat zijwegjes, vlonderpaden en kijkwanden. Andere geplande troeven zijn een uitkijktoren van waarop recreanten een prachtig zicht zullen hebben op de groenpool, een zandige dijk omheen het gebied en tal van avontuurlijke elementen voor jongeren. Huidige natuurwaarden, zoals de aanwezigheid van een kolonie oeverzwaluwen en ijsvogels, zullen maximaal behouden blijven.

In afwachting van publieke toegankelijkheid, werd een website gebouwd waarop je het laatste nieuws over de ontwikkeling van de groenpool kan volgen. Plan dus af en toe zeker al een bezoekje aan de website www.wonderwoud.gent!

Het Wonderwoud wordt, naast het Parkbos, de Vinderhoutse bossen en de Gentbrugse Meersen, de vierde groenpool rond Gent.

 

Praktisch:

De groensafari vindt doorlopend plaats tussen 9u en 13u. Reken ongeveer een uurtje voor het bezoek.
Het Wonderwoud is die dag uitzonderlijk bereikbaar via de tijdelijke ingang in de Veldstraat, Lochristi.

natuurbeleving
Contacteer ons
Reinhardt Strubbe Projectcoördinator, Natuur en Bos
Reinhardt Strubbe Projectcoördinator, Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.