Facelift voor natuurgebied ‘De Hoge Dijken’ in Oudenburg

Facelift voor natuurgebied ‘De Hoge Dijken’ in Oudenburg

Het natuurgebied ‘De Hoge Dijken’ in Roksem (Oudenburg) onderging een heuse facelift.  Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voerde de voorbije maanden werken uit om de natuur in het gebied te versterken en het nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Op zaterdag 6 oktober slaan de Stad Oudenburg, Natuurpunt, vzw Groei en het ANB de handen in elkaar om het vernieuwde gebied in de kijker te zetten.

‘De Hoge Dijken’ ontstond door zandwinning voor de aanleg van de E40 tussen Oostende en Veurne. Toen de snelweg eind de jaren zeventig voltooid was, bleef een grote plas (‘de Roksemput’) als stille getuige achter. Honderden oeverzwaluwen nestelden zich in de steile zandwanden en duizenden eenden streken op de plas neer om te overwinteren. De ecologische waarde van ‘De Hoge Dijken’ werd zo groot dat het gebied sinds 1980 is beschermd als natuurreservaat.

Grondige opknapbeurt

Het gebied was toe aan een grondige ‘opknapbeurt’. Het ANB investeerde de voorbije maanden fors om er zowel de natuurwaarden als de natuurbeleving te verbeteren. Dat gebeurde door een oeverzwaluwwand te herstellen, de nesten van de Europees beschermde rode mier te vrijwaren, twee paaiplaatsen aan te leggen en pony’s en schapen in te zetten. Het gebied is ook aantrekkelijker gemaakt voor bezoekers dankzij een nieuwe speelzone, drie vernieuwde kijkhutten, heraangelegde wandelpaden en opgesmukte vispontons. Het vernieuwen van de kijkhutten gebeurde door een gespecialiseerde firma en kostte 80.000 euro, de overige werken gebeurden in eigen beheer van het ANB.

Opendeurdag

Op zaterdag 6 oktober is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen. Om 13u30 vindt de officiële opening plaats door de burgemeester en de regiobeheerder van het ANB. Daarna kunnen de bezoekers deelnemen aan een resem activiteiten zoals begeleide wandelingen, een zoektocht, een initiatie sjorren, enkele kinderworkshops,…  Ze kunnen het gebied ook op eigen houtje verkennen. Drankstands zijn voorzien.

‘De Hoge Dijken’, een buitengewoon gebied

Door te investeren in natuurgebieden zoals ‘De Hoge Dijken’ wil het ANB iedereen goesting doen krijgen om naar buiten te trekken om van de natuur te genieten. Raadpleeg de campagnesite ‘Doe eens buitengewoon’ en doe inspiratie op om onze natuur te beleven.

natuurbeleving
Contacteer ons
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.