Extreme droogte zorgt voor brandfase rood in natuurgebieden provincies Antwerpen en Limburg

Extreme droogte zorgt voor brandfase rood in natuurgebieden provincies Antwerpen en Limburg

De brandfase in de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt opgetrokken van oranje naar rood. Dat houdt in dat er extreem hoog brandgevaar is. Vooral in de droge en open (heide)gebieden is brandgevaar zeer reëel. De aanhoudende droogte en voorspelde strakke oostenwind voor de komende dagen liggen aan de basis van deze beslissing. De beperkte regenval van voorbije zaterdag heeft deze opschaling niet kunnen tegenhouden.

Toegang tot de natuurgebieden in Limburg en Antwerpen wordt afgeraden 

De toegang tot brandgevoelige gebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt afgeraden, dat is de zogenaamde code rood. We kunnen de gebieden niet afsluiten om praktische redenen. Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Maar de combinatie van droogte en voorspelde strakke oostenwind maakt het risico op brand hoog, dus we vragen de bezoeker om het gezond verstand te gebruiken en uit de gebieden te blijven. 

Vuur maken is uiteraard verboden. Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten.  

Dennenbossen en vooral ook droge, open (heide)gebieden zijn nu extra brandgevoelig. Deze komen voornamelijk voor in de provincies Limburg en Antwerpen. Bijvoorbeeld grassen als het pijpenstrootje beginnen nu pas nieuwe blaadjes te krijgen, de dorre bladeren van vorig jaar zijn nog talrijk aanwezig en zijn zeer brandgevoelig.  

Gebruik je gezond verstand

De boodschap is helder en herhalen we nogmaals: gebruik je gezond verstand en wees waakzaam. De natuur is immers kurkdroog. We vragen aan de mensen om extra waakzaam te zijn en problemen onmiddellijk te melden via het noodnummer 112. 

Uiteraard is dit voor de mensen geen leuk nieuws. Ook de coronamaatregelen blijven immers van kracht. De voorbije weken is duidelijk gebleken dat de natuur dichtbij een welgekomen plek is om even te onthaasten. Toch raden we nu af om de droge natuur in te trekken. Alvast nog enkele extra tips voor wie er toch even op uit wil trekken: blijf aan de rand van het bos of natuurgebied, laat geen blinkend materiaal rondslingeren, gooi geen sigaretten zomaar weg en blijf de coronamaatregelen respecteren, zoals voldoende afstand houden en in beweging blijven. 

Samen komen we erdoor.  

De situatie wordt op de voet gevolgd door Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, samen met de brandweer en lokale overheden. Zij beslissen mee of er een aanpassing van de alarmfases nodig is. De laatste stand van zaken en een overzicht van de betrokken gebieden vind je op www.natuurenbos.be/crisiscommunicatie

natuurbeleving
Contacteer ons
Algemeen contact
Hildegarde Quintens Contact provincie Antwerpen
Gui Winters Contact provincie Limburg
Algemeen contact
Hildegarde Quintens Contact provincie Antwerpen
Gui Winters Contact provincie Limburg
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.