Extreme droogte zorgt voor brandfase rood in natuurgebieden provincies Antwerpen en Limburg

De brandfase in de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt opgetrokken van oranje naar rood. Dat houdt in dat er extreem hoog brandgevaar is. Vooral in de droge en open (heide)gebieden is brandgevaar zeer reëel. De aanhoudende droogte en voorspelde strakke oostenwind voor de komende dagen liggen aan de basis van deze beslissing. De beperkte regenval van voorbije zaterdag heeft deze opschaling niet kunnen tegenhouden.

Toegang tot de natuurgebieden in Limburg en Antwerpen wordt afgeraden 

De toegang tot brandgevoelige gebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt afgeraden, dat is de zogenaamde code rood. We kunnen de gebieden niet afsluiten om praktische redenen. Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Maar de combinatie van droogte en voorspelde strakke oostenwind maakt het risico op brand hoog, dus we vragen de bezoeker om het gezond verstand te gebruiken en uit de gebieden te blijven. 

Vuur maken is uiteraard verboden. Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten.  

Dennenbossen en vooral ook droge, open (heide)gebieden zijn nu extra brandgevoelig. Deze komen voornamelijk voor in de provincies Limburg en Antwerpen. Bijvoorbeeld grassen als het pijpenstrootje beginnen nu pas nieuwe blaadjes te krijgen, de dorre bladeren van vorig jaar zijn nog talrijk aanwezig en zijn zeer brandgevoelig.  

Gebruik je gezond verstand

De boodschap is helder en herhalen we nogmaals: gebruik je gezond verstand en wees waakzaam. De natuur is immers kurkdroog. We vragen aan de mensen om extra waakzaam te zijn en problemen onmiddellijk te melden via het noodnummer 112. 

Uiteraard is dit voor de mensen geen leuk nieuws. Ook de coronamaatregelen blijven immers van kracht. De voorbije weken is duidelijk gebleken dat de natuur dichtbij een welgekomen plek is om even te onthaasten. Toch raden we nu af om de droge natuur in te trekken. Alvast nog enkele extra tips voor wie er toch even op uit wil trekken: blijf aan de rand van het bos of natuurgebied, laat geen blinkend materiaal rondslingeren, gooi geen sigaretten zomaar weg en blijf de coronamaatregelen respecteren, zoals voldoende afstand houden en in beweging blijven. 

Samen komen we erdoor.  

De situatie wordt op de voet gevolgd door Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, samen met de brandweer en lokale overheden. Zij beslissen mee of er een aanpassing van de alarmfases nodig is. De laatste stand van zaken en een overzicht van de betrokken gebieden vind je op www.natuurenbos.be/crisiscommunicatie

Algemeen contact

 

Hildegarde Quintens

Contact provincie Antwerpen

Gui Winters

Contact provincie Limburg

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!