Extra ‘wauw-plekje’ in Wolfsputten dankzij uitkijkplatform

Extra ‘wauw-plekje’ in Wolfsputten dankzij uitkijkplatform

Natuur en Bos realiseerde een uitkijkplatform voor de bezoekers aan Wolfsputten in Dilbeek. Dit past in het beheerplan dat de natuurwaarden en de beleving van dit waardevolle gebied in het centrum van de gemeente moet verbeteren. Vanaf zondag 12 mei kan je vanop het platform het prachtige panorama bewonderen.

Europese topnatuur

Wolfsputten is een parel in de Groene rand rond Brussel. Je kan er wandelen en genieten van een prachtig landschap bestaande uit moerasbossen, weilanden en bloemrijke hooilanden. Even helemaal weg, en dat op een boogscheut van onze hoofdstad en pal in het centrum van Dilbeek.
“Het hoeft niet te verwonderen dat dit natuurgebied zelfs beschermd werd als Europese topnatuur, en zo deel uitmaakt van het Natura2000 netwerk”, vertelt administrateur-generaal Marleen Evenepoel. “Om deze waardevolle natuur nog beter te beschermen maakten we een beheerplan op, waarin we tal van maatregelen nemen om de natuurwaarden te behouden en zelfs te verbeteren.”

Extra beleving

Als groene long in de Vlaamse groene rand vormt Wolfsputten ook een hotspot voor beleving. Natuur en Bos zet dan ook maximaal in op het verhogen van de belevingswaarde, en dan specifiek op de zachte recreant, die hier tot rust kan komen, komen wandelen en genieten. “Als je in het voorjaar in Wolfsputten komt, kan je niet naast de prachtige wilde bloementapijten kijken. Narcissen, wilde hyacint, daslook, dotterbloemen, het staat er allemaal te pronken. Om te voorkomen dat mensen hier overal kriskras doorgaan wandelen, krijgen alle wandelpaden een serieuze opknapbeurt. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de vernieuwing van de vlonderpaden, en er komt zelfs een heel nieuw vlonderpad dat doorheen de natte, en vaak bijna onbegaanbare vallei loopt”, aldus regiobeheerder Wim De Maeyer.

‘Wauw-platform’

Om bezoekers nog meer van het landschap te laten genieten, werd er deze week ook een uitkijkplatform geplaatst. Het was boswachter Wouter Huygens die met het idee kwam. “We kunnen hier moeilijk de mensen doorheen de waardevolle weilanden laten lopen, maar we zouden ze toch een beleving moeten kunnen aanbieden die het unieke landschap waard is. Met het uitkijkplatform krijgt de bezoeker er een echt wauw-plekje bij. Je krijgt het gevoel helemaal in dat ongerepte landschap te zitten.”

Het nieuwe uitkijkplatform is toegankelijk vanaf 12 mei, wanneer het gebied ook extra in de verf gezet wordt met een Breugeliaans tafereel in Wolfsputten.
 

Meer info over Wolfsputten: www.natuurenbos.be/wolfsputten

natuurbeleving
Contacteer ons
Wim De Maeyer Regiobeheerder Natuur en Bos
Wouter Huygens Boswachter Natuur en Bos
Wim De Maeyer Regiobeheerder Natuur en Bos
Wouter Huygens Boswachter Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.