Eerste geslaagde broedgeval van raven in Bosland

Eerste geslaagde broedgeval van raven in Bosland

In Bosland,  het grootste avonturenbos van Vlaanderen, werd het eerste bevestigde broedgeval van raven vastgesteld door Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid. Bosland is gelegen in de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt en de steden Lommel en Peer - en ligt in het hart van Noord-Limburg.  

Al meerdere jaren worden raven waargenomen in Bosland, waaronder ook jonge vogels. Ze voelen zich er dan ook echt thuis. Een divers bos- en natuurbeheer uitgevoerd binnen Bosland zorgt voor een ideaal leefgebied met voldoende rust en voedsel. De aanwezigheid van diverse predatoren zoals de wolf en vos zorgt voor voldoende prooiresten. Alhoewel hij alles lust, verkiest hij echt wel dit aas. De raaf is ook een beschermde vogelsoort, wat bijdraagt tot de toename van de populatie.

Raven zijn vroege vogels. Wanneer veel vogelsoorten nog moeten starten met broeden, hebben raven al vrij grote jongen. Ze starten namelijk reeds in februari met het leggen van eieren, zodat er nu al vrij grote en goed bevederde jongen kunnen vinden.

natuurbeheer
Contacteer ons
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.