Eerste broedgeval grauwe kiekendieven in West-Vlaanderen

Eerste broedgeval grauwe kiekendieven in West-Vlaanderen

Begin juli werd een nest gevonden van een koppel grauwe kiekendieven in Diksmuide.

Dit broedgeval vond plaats in een veld wintertarwe. Er zaten vier gezonde jongen in het nest. Ze werden geringd door een erkend ringer van het Kbin (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) en voorzien van een kleurring (Stichting Grauwe Kiekendief uit Nederland).

Het nest werd succesvol beschermd en de vier jongen zijn ondertussen goed uitgevlogen en dwalen hier even in de buurt rond voor ze naar Afrika trekken om te overwinteren.

Op 21 december 2015 ondertekende minister Schauvliege het soortenbeschermingsprogramma voor de grauwe kiekendief. Het soortenbeschermingsprogramma zal ertoe bijdragen om het Europese natuurdoel voor grauwe kiekendief in Vlaanderen, dat op 15 broedparen grauwe kiekendief komt, te behalen.

(Foto's copyright Natuurwerkgroep De Kerkuil)

natuurbeheer subsidies
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘meer, beter en samen' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!