Eerste broedgeval grauwe kiekendieven in West-Vlaanderen

Eerste broedgeval grauwe kiekendieven in West-Vlaanderen

Begin juli werd een nest gevonden van een koppel grauwe kiekendieven in Diksmuide.

Dit broedgeval vond plaats in een veld wintertarwe. Er zaten vier gezonde jongen in het nest. Ze werden geringd door een erkend ringer van het Kbin (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) en voorzien van een kleurring (Stichting Grauwe Kiekendief uit Nederland).

Het nest werd succesvol beschermd en de vier jongen zijn ondertussen goed uitgevlogen en dwalen hier even in de buurt rond voor ze naar Afrika trekken om te overwinteren.

Op 21 december 2015 ondertekende minister Schauvliege het soortenbeschermingsprogramma voor de grauwe kiekendief. Het soortenbeschermingsprogramma zal ertoe bijdragen om het Europese natuurdoel voor grauwe kiekendief in Vlaanderen, dat op 15 broedparen grauwe kiekendief komt, te behalen.

(Foto's copyright Natuurwerkgroep De Kerkuil)

natuurbeheer subsidies
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.