Duurzaam beheer van Overpeltse bossen beloond met FSC-label

Bosland/ De openbare bossen in gemeente Overpelt ontvingen onlangs het FSC-label. Dit ‘Forest Stewardship Council’-label streeft naar verantwoord en duurzaam bosbeheer. Samen met de openbare bossen van de Vlaamse Overheid, de bossen van stad Lommel en de gemeente Hechtel-Eksel komt de teller van FSC-beheerde openbare bossen in Bosland op 3989,45 ha te staan.

Voorafgaand aan de toekenning werd het beheer en de werking onderworpen aan een grondige audit door het extern controleorganisme. In FSC-bossen moeten namelijk natuurbelangen, sociale aspecten en economische belangen met elkaar in balans staan. Bijvoorbeeld: niet meer hout kappen dan de aangroei toelaat, via bosbeheer kansen geven aan de lokale bevolking rond tewerkstelling of naar een divers gebruik van het

bos streven. Uit de audit bleek dat het beheer en de organisatie voldoen aan de internationale FSC-standaard. Bosland was eerder ook al het eerste Vlaamse natuurgebied dat in 2007 een FSC-groepscertificaat had verkregen: de bossen in Overpelt werden hier nu aan toegevoegd.

Duurzaam bosbeheer

Het Agentschap voor Natuur en Bos dat de bossen beheert, verankert duurzaam bosbeheer in de bestaande bosbeheerplannen. Men beheert het bos met goedkeuring van de FSC-certificeringsinstanties. Het recent ontwikkelde bosbeheerplan, dat zowel gemeentebossen als bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos omvat, werd getoetst aan alle FSC-criteria rond natuurbelangen, sociale aspecten en economie.

Guido Winters, regiobeheerder van de Lage Kempen bij het Agentschap voor Natuur en Bos: "Bosland is jaarlijks goed voor zo'n 15.000 m³ FSC-hout. Dit is voornamelijk dennenhout omdat dit de meest voorkomende soort van de Lage Kempen is. Omdat dit hout het FSC-label draagt ligt het beter in de markt. Wat betekent dat we meer middelen hebben om opnieuw in duurzaam bos te investeren."

Bosland werd in 2017 nog door WWF bekroond als het best beheerde bos van Vlaanderen. Het zet hiermee haar voortrekkersrol op het gebied van duurzaam bosbeheer in Vlaanderen extra kracht bij. De terugkeer van soorten waaronder de wolf, de das en de boommarter tonen aan dat de natuur het er goed doet.

Guido Winters

Regiobeheerder Lage Kempen, Agentschap voor Natuur

Jeroen Clerix

Projectcoördinator communicatie- en participatie, Bosland

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!