De Natuur is jarig, leve Natura2000-dag!

Kom uit je kot en ontdek onze topnatuur in je buurt

21 mei is het de Europese Natura2000-dag. Samen met verschillende partners werkt Natuur en Bos rond Europese topnatuur in een Belgisch LIFE project: LIFE BNIP. Deze partners organiseren zowel in Vlaanderen als Wallonië verschillende buitenactiviteiten tussen 12 en 24 mei. Er staan een aantal mooie wandelingen in onze prachtige Europees waardevolle natuur op het programma, die je in je eigen bubbel en op een moment naar keuze kan wandelen, via de digitale app RouteYou. Kom dus uit je kot en ontdek de Europese topnatuur in je buurt!

Vier met ons mee en ontdek de topnatuur in je buurt

Op 21 mei 1992 werden de Europese habitatrichtlijn en het LIFE programma goedgekeurd. Beiden hebben er sindsdien voor gezorgd dat Europese topnatuur beter beschermd en ontwikkeld werd.

Dankzij corona ontdekten al veel mensen de natuur in hun buurt. In de periode tussen 12 en 24 mei willen Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, Natuurpunt, de Dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid, de Waalse openbare dienst leefmilieu, Natuurinvest, Natagora en Natagriwal de Europese waardevolle topnatuur extra onder de aandacht brengen, onder meer door RouteYou-wandelingen. Zo ontdek je tijdens je wandeling leuke weetjes over het gebied en de resultaten van de uitgevoerde of lopende LIFE-projecten zoals Life + Most-Keiheuvel, Life Sparc, Life Ztar, …. Naast dit aanbod, gaan er ook enkele geleide wandelingen door, waarbij een ervaren gids je een unieke kijk achter de schermen laat nemen van een natuurproject (afhankelijk van de coronamaatregelen).

Onze minister van Natuur Zuhal Demir bezoekt op 20 mei alvast één van onze LIFE-projecten.

"In Vlaanderen hebben we enorm waardevolle en diverse natuur. In natuurgebied Most-Keiheuvel vind je landduinen, heide, trilveen en inheemse loofbossen. Stuk voor stuk Europees beschermde natuurtypes die we vol overtuiging beschermen en waar nodig herstellen. Deze natuurgebieden zijn immers niet alleen ontzettend mooi om in te wandelen, door ze te herstellen gaan we ook de strijd aan met de klimaatopwarming en gaan we de verdroging van Vlaanderen tegen. Later deze maand trek ik alvast zelf mijn laarzen aan om het project in Balen al wandelend te gaan ontdekken”, aldus minister Demir.

Voor de thuisblijvers is er een online-webinar waarin je allerhande zaken kan bijleren over Natura 2000. Alle info over de verschillende activiteiten kan je vinden op www.denatuurisjarig.be en www.nature-en-fete.be.

Fotowedstrijd

Wil je kans maken op een leuke prijs? Maak dan op je wandeling een leuke natuurbelevingsfoto en deel deze op Instagram met de hashtag #denatuurisjarig. Alle info over de wedstrijd en het reglement kan je hier vinden: www.life-bnip.be/nl/reglement-wedstrijd-de-natuur-is-jarig-2021 en www.life-bnip.be/fr/reglement-du-concours-nature-en-fete-2021.

12.3 % van Vlaanderen zit in Natura 2000 netwerk

Natura2000 is een netwerk van Europese topnatuur. Het omvat 27.000 gebieden en beslaat zo ongeveer 18% van Europa. Het is één van de grote verwezenlijkingen van de Europese Unie en vormt de ruggengraat van het Europees natuurbehoud. Het Natura 2000 netwerk in Vlaanderen bedekt ongeveer 12,3 % van het Vlaams gewest, goed voor ruim 166.000 hectare. Hiermee zitten wij in het gemiddelde van de EU. In België in z’n totaliteit gaat het over 12.7% van de landoppervlakte en 36.8% van het Belgische deel van de Noordzee. In Wallonië gaat het over 220.000 hectare, 13.2%

Met Natura 2000 roept Europa de achteruitgang van de natuur een halt toe. Natura 2000 wil over heel Europa de nodige ruimte bieden aan verschillende soorten planten en dieren, en de gebieden waarin ze leven. En die natuur levert ook voordelen op voor de mens: zuiver water, ruimte voor recreatie, een gezonde bodem, frisse lucht…

Wist je trouwens dat Natura 2000 bovendien bijdraagt aan onze inheemse biodiversiteit? Daarom zijn ook wij partner van de #samenvoorbiodiversiteit beweging!

Wat is een LIFE-programma?

LIFE is het instrument van de Europese Unie dat de projecten voor natuurbehoud en milieubescherming financieel ondersteunt in de verschillende lidstaten. Een LIFE project realiseert altijd een concrete meerwaarde voor de natuur. Het gaat dan over het opzetten van actieve samenwerking tussen partners, versnelde uitvoering van herstel- en inrichting van het gebied, aankoop van terreinen, investeringen in wandelpaden en bezoekerscentra en kijkhutten voor toegankelijkheid en beleving, actieve communicatie en bewustwording van doelgroepen en omwonenden, opbouw van expertise.

Meer info

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Natuur en Bos

Tom Andries

Projectleider LIFE BNIP

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!