Code rood voor brandgevaar in alle Vlaamse provincies

Morgen, donderdag 11 augustus, wordt de risicocode voor natuurbranden in Vlaanderen opgeschaald van oranje naar rood. Dat is de hoogst mogelijke risicocode. Redenen hiervoor zijn uiteraard de aanhoudende droogte en voorspelde hittegolf tijdens de eerstvolgende dagen. Er werden in de afgelopen weken ook met regelmaat enkele kleinschalige brandjes gemeld. Het Agentschap voor Natuur en Bos begrijpt dat bossen omwille van schaduw de nodige verkoeling kunnen bieden, maar vraagt iedereen om het gezond verstand te gebruiken.

Het is momenteel extreem droog in Vlaanderen. Het KMI voorspelt de komende dagen ook aanhoudend warme temperaturen richting de 35 graden Celsius. Na overleg met de betrokken actoren, waaronder noodplanningsdiensten en brandweer, werd beslist om de risicocode voor heel Vlaanderen op te trekken naar code rood, vanaf donderdagochtend 9u. Dat wil zeggen dat er ook bij de hulpdiensten een sterk verhoogde waakzaamheid is en de brandtorens zoveel mogelijk bemand worden.

Een bezoek aan het bos is niet verboden bij code rood. Het Agentschap wijst er wel op dat een bezoek brengen aan een bos dat je niet kent of waar je je moeilijk kan oriënteren op dit moment niet het beste idee is. Neem bij een bosbezoek steeds voldoende water mee voor jou en je dier. De mogelijkheid bestaat dat lokaal (delen van) bossen of natuurgebieden afgesloten worden. Natuur en Bos benadrukt het belang om deze lokale signalisatie steeds te respecteren.

Het Agentschap vraagt met aandrang om niet te roken of geen vuur te maken in bossen en natuurgebieden en zoals steeds geen afval te laten rondslingeren: een stukje glas kan immers makkelijk een lenseffect hebben en een brand doen ontstaan. Een kleine vonk kan de basis vormen voor een grotere brandhaard.

“De voorbije zomers staan ongetwijfeld in ieders geheugen gegrift: de droogte nam bij momenten de overhand. Ook vandaag zitten we midden in een hele droge periode. Met de zware en kleinere brandjes in onze natuurgebieden de voorbije jaren wil dat zeggen dat we in onze natuur- en heidegebieden erg voorzichtig moeten zijn. Samen met al onze boswachters en toezichthouders vragen we dus een grote waakzaamheid van iedereen. Wie een verdachte rookpluim opmerkt, moet dit meteen signaleren via het nummer 112,” aldus Vlaams Minister van Natuur Zuhal Demir.

Meer informatie vind je op www.natuurenbos.be.

Jelle De Wilde

Directeur communicatie - Agentschap voor Natuur en Bos

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!